Peiling: BBB in één klap de grootste, FvD verliest bij Statenverkiezingen

Een verkiezingsbord voor de provinciale verkiezingen
Een verkiezingsbord voor de provinciale verkiezingen © Egbert Minnema/RTV Noord
Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan is de BoerBurgerBeweging (BBB) in één klap de grootste in de Provinciale Staten van Groningen. Forum voor Democratie (FvD) is de grote verliezer. Dat blijkt uit een zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos.
Tussen 17 en 27 februari voerden EenVandaag en Ipsos een peiling uit onder 404 inwoners van de provincie. De peiling, die uitdrukkelijk géén voorspelling is van de verkiezingsuitslag, geeft de politieke verhoudingen van dit moment weer.
Peiling: BBB in één klap de grootste
BBB heeft op dit moment dus flink wat aanhang in onze provincie. Groningen is daarin niet de enige, aldus Jeroen Kester van EenVandaag. 'Net als in vrijwel alle andere provincies zien we dat FvD fors verliest en nieuwkomer BBB flink wint. Wel uniek aan Groningen, en Drenthe, is dat BBB in één klap de grootste is. Opvallend, want dat was vier jaar geleden nog GroenLinks, een partij met heel andere ideeën.'
De onzekerheidsmarges van deze peiling zijn te groot om met zekerheid te kunnen zeggen welke partijen BBB volgen als grootste partijen van dit moment.
Lees verder onder de grafiek
Verantwoording van EenVandaag/Ipsos
De zetelpeiling is geen voorspelling van de verkiezingsuitslag. Het geeft vooral een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment van peilen. De gegevens zijn verzameld van 17 tot en met 27 februari. De marge is gemiddeld 2 zetels per partij: voor de grotere partijen zijn de marges iets groter, voor kleinere partijen juist kleiner. De resultaten zijn per provincie gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.