Nieuwe woonwijk in Vlagtwedde komt er voorlopig niet

Vlagtwedde vanuit de lucht
Vlagtwedde vanuit de lucht © Google Maps
Een domper voor huizenzoekers in Vlagtwedde: de nieuwe woonwijk Boermarke wordt voorlopig opgeschort. Dat deelde wethouder Harm Jan Kuper woensdagavond mee aan de raad.
De woonwijk zou gebouwd worden omdat verhuizen in het dorp nagenoeg onmogelijk is. Er zijn te weinig woningen beschikbaar.

Bufferzone

De Raad van State heeft met een uitspraak in een andere zaak een streep gezet door het bouwproject. Als bouwgrond tegen agrarische grond ligt, waar gebruik gemaakt wordt van bestrijdingsmiddelen, moet er een soort bufferzone komen tussen de huizen en de landbouwgrond. Die zone dient minstens vijftig meter te zijn, zo oordeelde de Raad van State over een ander project.

In gesprek met boeren

In dit specifieke project betekent dat een streep door de plannen. Die bufferzone van vijftig meter zou betekenen dat twee derde van de bouwgrond op zou gaan aan die zone.
Bestuurders gaan daarom eerst praten met landbezitters rondom het beoogde gebied, om zo tot een oplossing te komen. Mocht dat niet lukken, dan moet het nieuwbouwproject elders in het dorp verrijzen.