Geen reclameborden in Stad om stoep vrij te houden: 'Dan hang ik het op aan de gevel'

Het bord van Hennie Beerens dat hij tot voor kort altijd buiten zijn zaak had staan
Het bord van Hennie Beerens dat hij tot voor kort altijd buiten zijn zaak had staan © Robert Pastoor/ RTV Noord
De gemeente Groningen is bezig met een campagne om de stoepen vrij te krijgen van fietsen, reclameborden en andere zaken zoals bankjes. Meerdere ondernemers in het centrum hebben te horen gekregen dat hun reclamebord en andere uitstallingen niet langer op straat worden getolereerd.
Op meerdere plekken in de binnenstad van Groningen is het niet toegestaan om uitstallingen voor de winkel te plaatsen. Het gaat dan om onder meer de Grote Markt, de noordzijden van de Vismarkt en A-kerkhof en de Brugstraat en A-Straat.
Een wandeling door de laatste twee straten laat zien dat niet elke ondernemer daarvan op de hoogte is. Meerdere winkeliers hebben nog een reclamebord voor de deur staan.
Luister hier naar de radioreportage over de reclameborden

Whiskey ton en bankje

Bij schoenmaker Hennie Beerens en de whiskeyzaak van Sjoerd Tjio zijn de uitstallingen wel naar binnen gehaald. Boa's wezen hen op de geldende regels. Beide ondernemers zijn verontwaardigd over die regelgeving.
'Als de reclameborden nou midden op de straat zouden staan, dan zou ik het begrijpen', zegt Beerens. 'Mijn bord stond altijd strak tegen de gevel aan, niemand heeft daar last van.' Tjio had een bankje en een whiskeyton voor de zaak gezet. 'Dat bankje stak zo'n vijftig centimeter uit vanaf de gevel. Ik had het er ook staan voor de service, mensen konden er op uitrusten.'
De zaak van Beerens (l) en die van Tjio (r) aan het A-kerkhof
De zaak van Beerens (l) en die van Tjio (r) aan het A-kerkhof © Robert Pastoor/ RTV Noord

Omzetstijging

Beerens heeft sinds zo'n twee jaar weer een bord voor zijn zaak staan. Naar eigen zeggen steeg de omzet daardoor. 'Vorig jaar hebben wij een sleutel bovenop dat bord geplaatst. Daardoor weten mensen dus dat ze hier ook een sleutel kunnen bijmaken. Dat heeft er vorig jaar voor gezorgd dat we een omzetstijging van zestig procent hadden met de verkoop van sleutels.'
Het bankje en de whiskey ton zorgden bij de buurman niet per definitie voor een hogere omzet, desondanks vindt hij het wel jammer dat ze er niet meer mogen staan.
'Ik kan er ergens wel inkomen dat ze willen dat de stoepen vrijer worden gehouden, maar moet je eens kijken hoe breed de stoep hier is. Misschien wel zeven meter. Er zijn ook heel veel andere plekken in de stad waar de hele stoep is vol geramd met fietsen. Dan denk ik: ga daar maar iets aan doen.'
Sjoerd Tjio mag geen whiskeyton en bankje meer voor zijn zaak plaatsen
Sjoerd Tjio mag geen whiskeyton en bankje meer voor zijn zaak plaatsen © Robert Pastoor/ RTV Noord
Hennie Beerens wil het er in elk geval niet bij laten zitten. Hij zal zijn bord niet op de straat plaatsen, want dan riskeert hij een boete. Beerens heeft al wel een alternatief bedacht. 'Ik ben aan het broeden. Ik wil het bord vermaken en er een kettinkje aan hangen. Dan hang ik het hier aan de gevel op, dan staat het niet op de stoep. Op die manier heb ik toch een bord. Het gaat ook gebeuren', zegt hij lachend.

Groninger City Club heeft begrip

De Groninger City Club (GCC) snapt de beweegredenen van de gemeente wel. 'Ik begrijp dat elke ondernemer wel iets buiten wil zetten. Als dat pal tegen de gevel gebeurt dan ben ik er ook geen tegenstander van', zegt Eric Bos. 'Maar het was ongecontroleerd en daar ben ik geen voorstander van want dan krijg je een verrommeling van de binnenstad.' Hij kan zich voorstellen dat het beleid om meerdere straten in het centrum te ontzien van uitstallingen als rigide overkomt, maar ook de GCC-voorzitter ziet geen andere oplossing. 'Iets plaatsen dat tot maximaal een halve meter uit de gevel komt is iets waar ik mij in kan plaatsen. Maar ik heb deze keuze niet gemaakt dus we zullen het ermee moeten doen.'