Drones speuren naar slecht vastzittende containers op zeeschepen

Besturing van drone door medewerker ILT
Besturing van drone door medewerker ILT © ILT/Kustwacht
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Kustwacht speuren met drones naar containerschepen waarvan de lading niet goed vastzit. De drones vervangen de helikopters die de Kustwacht hiervoor inzette. Het containervervoer moet hierdoor veiliger worden.
Vorig jaar zijn er met de drones 44 varende containerschepen gecontroleerd. Die controles leverden op elf schepen overtredingen op. Hierbij ging het om het niet of onjuist vastmaken van containers, het zogeheten ‘sjorren’.
Met de drones worden foto's van dichtbij van de containerschepen gemaakt. Mocht blijken dat er iets niet in orde is, dan worden de schepen uiteindelijk in de haven van Rotterdam daadwerkelijk geïnspecteerd. En dan kan bijvoorbeeld blijken - zoals ook vorig jaar het geval was - dat een lading niet goed is vastgesjord of dat de ladingcomputer een niet goedgekeurde rekenmodule bevat.

Politiehelikopter

'Voorheen werd een politiehelikopter gebruikt met daarin een luchtwaarnemer van ons', zegt woordvoerder Edwin Granneman van de Kustwacht. 'Deze maakte dan foto's van schepen en gaf de beelden vervolgens aan de ILT. Met de inzet van de drones hoeft dit niet meer en heeft de ILT het maken van de beelden zelf in de hand.'

Dagelijks gepatrouilleerd

Er wordt dagelijks langs de hele kust gepatrouilleerd door de schepen van de Kustwacht, maar het verschilt wie ze aan boord hebben.
Granneman: 'Soms is het een combinatie van douane, politie en marechaussee, en een andere keer varen de medewerkers van de ILT mee. Vorig jaar zijn de controleurs zo'n zeven keer meegevaren. Voor dit jaar zijn ze twaalf keer ingepland.'

Snelle boten

De boten van de Kustwacht lenen zich volgens Granneman goed voor de controles. 'Het zijn sleepboten en die hebben achter een plat dek waarvan de drones gemakkelijk kunnen opstijgen.
Of met de controle van de lading van de schepen door de drones, een ramp als in 2019 met de MSC Zoe voorkomen kan worden zegt Granneman: 'Ik denk het niet. Het heeft met zoveel zaken te maken. Ongelukken zijn niet uit te sluiten. Dus ik denk niet dat je het kunt voorkomen, maar het helpt wel om het veiliger te maken.'