Na 27 jaar is Marcel Schlaman eigenaar af bij News Café: 'Het moet wel even landen'

Mensen op het terras bij het News Café in Groningen
Mensen op het terras bij het News Café in Groningen © ANP
Onder zijn leiding groeide het News Café aan het Waagplein uit tot een van de bekendste horecagelegenheden in de stad Groningen. Maar na 27 jaar aan het roer is Marcel Schlaman toe aan wat anders. Sinds woensdag is hij eigenaar af.
'Of ik er spijt van krijg? Daar ben ik niet bang voor', relativeert Schlaman bij Radio Noord. 'Het is een bewuste keuze geweest. In de afgelopen drie á vier jaar stond ik al wel open voor een overname. Het News Café heeft niet te koop gestaan, maar bij belangstelling ging ik het wel overwegen.'

'Het is een goed moment'

De kandidaat die zich meldde, bleek de 'perfect fit'. 'We zijn goed uit de coronacrisis gekomen, en qua sfeer en dynamiek binnen het bedrijf zitten we nu op een hoogtepunt. Dat maakte de beslissing om afscheid te nemen niet makkelijker, maar ik ben wel heel dankbaar voor de manier waarop het gegaan is. Het team van nu is het beste wat ik in alle jaren heb gehad, het is een goed moment', vindt Schlaman.
Marcel Schlaman
Marcel Schlaman © Robert Pastoor/RTV Noord

Opvolger uit Leeuwarden

Door inzet van de inmiddels 63-jarige horecaman werd News Café eind jaren negentig gerealiseerd in het toen nieuwe Waagstraatcomplex. Het groeide uit tot een van de horeca-trekpleisters in het Groninger stadscentrum. 'Zo'n bedrijf heb je maar een keer', weet Schlaman. 'De plek waar het staat, de ontstaansgeschiedenis én hoe we alle jaren ondernamen.' Afgelopen woensdag, droeg hij het stokje over aan collega-ondernemer Jochem van der Schoot uit Leeuwarden.
Na 27 jaar afscheid van het News Café

Ondernemen op Curaçao en Thailand

Van der Schoot bestiert in de Friese hoofdstad een aantal horecagelegenheden en zet dit dus voort in Groningen, waar hij News Café nu onder zijn hoede heeft. 'Jochem studeerde in Groningen en kent de historie van het café. Dit is een kans die hij niet kon laten liggen. Hij zal het bedrijf op de huidige manier doorzetten, maar kijkt er ook met een frisse blik naar en zal het op zijn manier optimaliseren.'
Zoals gezegd gaat Schlaman voorlopig niet op z'n lauweren rusten, want aan de andere kant van de wereld houdt hij zich bezig met luxe verblijfresorts. In Thailand is er al een in bedrijf, op Curaçao wordt een locatie ontwikkeld. 'Ik voel me fit en wil er nog een aantal jaar tegenaan', klinkt hij gemotiveerd.