Dader dubbele moord Baflo is terug naar Benin

Alasam S. doodde in 2011 zijn vriendin en een agent in Baflo
Alasam S. doodde in 2011 zijn vriendin en een agent in Baflo © RTV Noord
Alasam S., die in 2011 in Baflo zijn vriendin Renske Hekman doodsloeg en daarna politieagent Dick Haveman doodschoot met diens dienstwapen, is terug naar zijn geboorteland Benin. Dat betekent dat zijn tbs-maatregel ten einde is.
Een nabestaande van Renske Hekman bevestigt dat Alasam S. inmiddels in het West-Afrikaanse land is.
S. werd in 2017 door de hoge raad tot 5,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld. Hij verkeerde in psychotische toestand ten tijde van de dubbele moord. A. had net gehoord dat zijn procedure om in Nederland te blijven afgekeurd was en dat hij terug zou moeten naar Benin. Daarop sloegen de stoppen door bij hem. Hij sloeg zijn vriendin dood met een brandblusser in haar appartementencomplex in Baflo.
Alasam S. is terug in vaderland Benin
Hij vluchtte richting het station, waar hij op motoragent Dick Haveman stuitte. Tijdens een worsteling wist hij het dienstwapen in handen te krijgen en schoot hij Haveman door zijn hoofd.

Ongewenst vreemdeling

De tbs-behandeling van S. was op sommige punten anders dan die van anderen. S. wist van begin af aan dat hij na zijn straf en behandeling teruggestuurd zou worden naar Benin. Vanwege zijn delicten was hij tot ongewenst vreemdeling verklaard. Daarom mocht hij in de eerste instantie niet op proefverlof, een cruciaal onderdeel van de tbs-behandeling.
Afgelopen jaar is de tbs-maatregel beëindigd. Deskundigen vonden dat zijn behandeling voldoende was aangeslagen en er waren zaken geregeld in Benin, zodat S.terug kon. Hij heeft familie in het land wonen en vrienden hebben hem geholpen daar een eigen bedrijf op te zetten.