Deze Dag: John de Mol kwam oefenen in Groningen

John de Mol in 1978. Fotobewerking RTV Noord
John de Mol in 1978. Fotobewerking RTV Noord
André van Duin liet drie weken voor de eerste uitzending verstek gaan en daarom werd het programma gepresenteerd door Ron Brandsteder. Hij was net ontdekt door de nieuwe chef amusement van de TROS, Ivo Niehe, maar had nog nooit een tv-programma gepresenteerd.
De productie was in handen van een drieëntwintigjarige jongen van wie we later nog veel van zouden horen: John de Mol. We zijn het vergeten, maar de Evenementhal in de Stad Groningen was jarenlang de thuisbasis van een van de meest succesvolle tv-programma’s van de jaren zeventig en tachtig: De Showbizzquiz. Dat begon op deze dag: zaterdag 4 maart 1978.
In de jaren zeventig waren er in Nederland maar twee tv-zenders. De grote publieke omroepen mochten een keer in de maand de zaterdagavond verzorgen en heel Nederland zat dan voor de buis. De omroepen pakten groots uit met spelprogramma’s zoals de 1-2-3-show met Ted de Braak, de Sterrenshow van Willem Ruis die met een circustent het land door trok en de AVRO's Wie-kent-kwis, waar de hoofdprijs bepaald werd door een cavia.
De programma’s trokken regelmatig zeven of acht miljoen kijkers! Vaste elementen waren de enorme decors met grote trappen met daarop een showballet. Het aantal studio’s in Hilversum waar je zulke grote programma’s op kon nemen was beperkt en zo kwam de TROS in de Groningse Evenementenhal terecht.
John de Mol is niet de man om in interviews terug te kijken. In het boek ‘De Mol, de machtigste mediafamilie van Nederland’ van Mark Koster wordt dan ook via omwegen teruggeblikt op deze tijd. Ivo Niehe vertelt hoe de jonge Mol ontgroend werd in de tv-wereld. ‘Zaten we met vijftig man productie in de trein (!) naar Groningen voor de Showbizzquiz. We sliepen in het Euromotel. Alles moesten we zelf doen’.
‘Hij was een runnertje met ambitie. Een draufgängertje. Hij wilde het vak leren', blikt Ron Brandsteder in hetzelfde boek terug. ‘Heel soms was hij niet serieus. Na een dag beulen ontpopte De Mol zich op de set dan als een ondeugd die melige grappen uithaalde. Dan zette hij de fiets van de directeur van het hotel in de lift’, aldus Brandsteder.
Hoe jong hij ook nog was, John de Mol viel op. En wie anders dan Jacques J. d’Ancona pikte dat feilloos op en interviewde de Mol voor het Nieuwsblad. ‘Als hij praat, herken je in zijn montere verteltrant niets van de jachtige spanning waarmee hij zich enkele uren eerder in gestrekte draf door het gebouw van zijn werkgever verplaatste. Producer, regelaar dus. Verantwoordelijk voor alles behalve de cameravoering’.
‘Hij legt uit dat hij degene is die zegt hoe hij het wil hebben en dat hij dan wel verneemt of dat kan’, vat d’ Ancona het werk en de persoon van De Mol samen.
Showbizzquiz heeft het net niet
Showbizzquiz heeft het net niet © Nieuwsblad van het Noorden via Delpher
De dienstdoende tv-recensent van het Nieuwsblad van het Noorden was minder enthousiast over het werk van de Mol: 'Showbizzquiz: programma dat het toch net niet heeft', was de kop boven een artikel. Want De Showbizzquiz was een programma van de TROS. En de TROS stond voor plat vermaak. In de krant schrijven dat de TroROS een leuk programma maakte stond toen gelijk aan nu bij de koffieautomaat op kantoor vertellen dat je PVV gaat stemmen. ‘Chauvinistisch geweld’ (wat dat ook is), ‘matig ontvangen’, ‘een gek programma’, en ‘een mengsel van matige programma’s’ waren, kort samengevat, de negatieve kwalificaties die op het programma werden geplakt.
Waren de recensenten negatief, het grote TROS-publiek dacht er heel anders over. De Showbizzquiz was jarenlang een beeldbuisknaller en stopte pas in 1986. Ron’s assistente Bella Beer was toen opgevolgd door een jong blond meisje dat haar presentatiedebuut op de Nederlandse tv maakte: Linda de Mol.
De show kwam toen al niet meer uit Groningen, want dat was uiteindelijk toch wat te ver weg voor de Hilversumse tv-makers. Dat bleek al op 12 januari 1979. Terwijl de opnames van een nieuwe Showbizzquiz in volle gang waren, begonnen bij Willeke Alberti de weeën. John de Mol racete terug naar Laren en was net op tijd voor de geboorte van zijn zoon Johnny de Mol jr.
Kort daarna werd het bedrijf 'John de Mol producties' geboren. De Mol begon voor zichzelf en werd als producer van de Showbizzquiz opgevolgd door Joop van den Ende. Een paar jaar later kocht die een oude bloemenveiling in Aalsmeer en bouwde die om tot een studiocomplex. Zo werd Aalsmeer en niet Groningen het centrum van Nederlandse Showbizz. En de naam Evenementenhal verdween na een verbouwing waarbij het samen met de Martinihal verder ging als Martiniplaza.