Gronings basketbaltoernooi start crowdfunding om voortbestaan te waarborgen

Foto van het toernooi in 2016
Foto van het toernooi in 2016 © Ugoku.nl
Het Holland Nordic Basketball Tournament is het enige jeugdbasketbaltoernooi voor de internationale top in Nederland. Het is elk jaar tijdens het pinksterweekend gratis te bezoeken in een sporthal in Vinkhuizen. Toch bestaat de vrees dat het niet door kan gaan omdat de gemeente de subsidie heeft stopgezet. De organisatie is nu een crowdfundingsactie begonnen om de missende vijftienduizend euro op te halen.
Door Jasper Schaank
Het toernooi vierde vorig jaar nog zijn jubileum, maar of er ook een 26e editie komt is nog allerminst zeker. Begin vorig jaar kreeg de organisatie te horen dat de gemeentelijke subsidie zou wegvallen. Hoewel de organisatoren nog wel in gesprek zijn met de gemeente, verwachten ze dat ze het zonder de vijftienduizend euro moeten doen.

Videoboodschap van Nederlandse team

De organisatie begon daarom twee weken geleden een doneeractie waar ze tot nu toe zo'n tweeduizend euro mee ophaalden. Eind maart hopen ze het benodigde bedrag binnen te hebben. Jeffrey Kraaijenhagen is een van de organisatoren die druk bezig zijn met aandacht vragen voor de doneeractie. Daarin krijgen ze hulp: de Groningse basketbalclub Donar stelt zijn sociale mediakanalen beschikbaar en voert gesprekken met zijn eigen netwerk om geld op te halen.
Donar heeft er zelf namelijk ook belang bij dat het toernooi doorgaat, zegt Kraaijenhagen. De onder 20-jeugd van Donar kan zich zo blijven meten met de internationale top. Naast de hulp van Donar komt er zaterdag een video online van enkele basketbalspelers van het Nederlandse team met de vraag om te doneren.
Enkele spelers die op het toernooi hebben gespeeld hebben zelfs de NBA gehaald
Jeffrey Kraaijenhagen - organisator
'Twee van die spelers hebben zelf ook op dit jeugdtoernooi gespeeld. Zij weten hoe belangrijk het is dat je als jeugdteam op zo'n toernooi kan spelen', zegt Kraaijenhagen. Hij benadrukt dat niet alleen spelers van Oranje hun eerste stappen hebben gezet op dit toernooi. 'Van de internationale jeugdteams uit eerdere jaren zijn sommige basketballers doorgestroomd naar de Europese top. Enkelen schopten het zelfs tot de NBA.'

Voedsel en onderdak

Het bedrag van vijftienduizend euro is vooral nodig voor maaltijden en onderdak voor de deelnemende teams. Jaarlijks doen acht teams uit verschillende Europese landen mee. Zij worden tijdens hun trip vervoerd door vrijwilligers in busjes, van en naar bijvoorbeeld het Alfa-College Kluiverboom of het Best Western Hotel.
Wat als het bedrag eind maart niet binnen is? Kaaijenhagen denkt er liever niet aan, maar er zijn wel plannen gemaakt voor die noodsituatie. 'Dan zouden we bijvoorbeeld voor de eerste keer wél toegangsgeld moeten vragen. Of moeten we van acht teams naar zes teams gaan.'
Doneren kan hier.
Zes jeugdteams liggen vast
Mocht het toernooi doorgaan, dan staat de deelname van zes jeugdteams vast. Daaronder de eigen jeugd van Donar en teams uit de Duitse en Belgische competitie. Ook speelt het nationale jeugdteam van Nederland (onder 20) mee.
Voor de resterende twee plekken zijn nog gesprekken gaande met teams uit onder andere Italië, Engeland en Tsjechië.
Concurrentie groot
De concurrentie is groot, zegt mede-organisator Bart Prak. 'We willen sowieso zo weinig mogelijk clubs uit dezelfde landen om de verschillende basketbalstijlen te kunnen etaleren. Verder moet je als team zijnde wel echt een hoog niveau hebben.'