Week lang stakende streekvervoerders in Groningen: 'Ze willen niet gepiepeld worden'

Stakende buschauffeurs op het station van Winschoten
Stakende buschauffeurs op het station van Winschoten © ProNews
Groningen (en Leeuwarden) zullen een week lang in het teken staan van stakende streekvervoerders, belooft vakbond FNV. Aanstaande maandag wordt bij het Hoofdstation in Stad het spits afgebeten door actievoerende buschauffeurs.
Daarmee willen ze bij hun werkgevers benadrukken dat het water ze aan de lippen staat. Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘De chauffeurs snappen er niks van dat hun werkgever zich blijkbaar niet druk maakt over de problemen rond werkdruk en inkomen. Ze willen met z’n allen laten zien dat ze niet gepiepeld willen worden.’

Vijf dagen acties

Ook op woensdag en vrijdag zullen de buschauffeurs staken. Op dinsdag en donderdag zullen het juist de machinisten en stewards van de Arriva-treinen zijn die het werk neerleggen. In hoeverre er dan ook Arriva-ritten in onze provincie zullen uitvallen is maar de vraag. De meeste Groningse Arriva-machinisten zijn namelijk aangesloten bij machinistenvakbond VVMC.
De buschauffeurs staken al lange tijd voor een goede cao die de gestegen prijzen in de winkels compenseert en zorgt voor minder werkdruk. In het streekvervoer is door de hoge werkdruk het ziekteverzuim inmiddels opgelopen tot twintig procent. Grote oorzaken daarvan zijn de veel te krappe rijtijden als gevolg van constante bezuinigingen. Samen met de toch al krappe arbeidsmarkt, zorgt dat voor uitvallende bussen en nog hogere werkdruk.

FNV vraagt overheden om bemoeienis

FNV roept de Tweede Kamer, de staatssecretaris en de provincies op om zich actief te gaan bemoeien met het cao-conflict in het streekvervoer. Dat doet ze naar aanleiding van de zorgen van mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om te gaan stemmen voor de provinciale staten op woensdag 15 maart. Op die dag staat ook een stakingsdag gepland.
'De oplossing van dit cao-conflict en daarmee van de overlast voor reizigers ligt in eerste instantie bij de werkgevers', zegt Marijn van der Gaan van vakbond FNV. 'Nu die niet thuis geven, is het de beurt aan de overheden.’