Dapper strijdend FC Groningen met tien man toch onderuit in De Kuip tegen Feyenoord

Jetro Willems houdt namens FC Groningen Alireza Jahanbakhsh van de bal.
Jetro Willems houdt namens FC Groningen Alireza Jahanbakhsh van de bal. © Orange Pictures/Peter Lous
FC Groningen heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Feyenoord met 1-0 verloren. De bezoekers speelden vanaf de 52e minuut met tien man na een dubieuze rode kaart voor Isak Määttä (twee keer geel), maar leken lang op weg naar een punt. In de 88e minuut was het oud-FC Groningen speler Oussama Idrissi die het vonnis alsnog over de bezoekers velde.
De enige treffer van de avond viel vlak voor tijd. Idrissi draaide een voorzet gevaarlijk in, niemand raakte de bal die vervolgens achter Michael Verrips plofte. Groningen verdiende een punt, maar moest vlak voor tijd toch buigen voor de Rotterdammers.

Kooij twijfelt niet

Vlak na de pauze kreeg Määttä zijn tweede gele kaart. In de blessuretijd van de eerste helft ging de Noor voor de eerste keer op de bon vanwege vermeend tijdrekken. De tweede prent werd gegeven in de 52e minuut. Na een afgeslagen corner schoot Määttä hard tegen Alireza Jahanbakhsh aan, maar de bal was nog binnen de lijnen.
Doordat de aanvaller van Feyenoord al op de grond lag kwam het hard aan. Scheidsrechter Joey Kooij twijfelde niet en stuurde de speler van FC Groningen naar de kleedkamer. Een onbegrijpelijke beslissing.

Belegering

Vanaf dat moment begon Feyenoord met een belegering van het Groningse doel. Dankzij een goede verdediging en uitstekend keeperswerk van Verrips bleven de bezoekers lange tijd overeind. De ploeg van coach Dennis van der Ree liet de toeschouwers in De Kuip lang in vertwijfeling achter totdat de goal voor de thuisploeg toch nog viel.
Tot aan de rode kaart waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Groningen kreeg via de snelle Elvis Manu een aantal kansen om er zelf gevaarlijk uit te komen. De laatste aanname liet hem een aantal keren in de steek. Feyenoord had wel een veldoverwicht, dwong veel corners af maar geen grote kansen.

Kans Pepi

Ricardo Pepi kwam een kwartier voor tijd nog in kansrijke positie voor het doel van de thuisploeg. Zijn schot ging echter over. De Rotterdammers drongen aan in de slotfase, maar de als leeuwen vechtende Groningers gaven geen krimp totdat Idrissi toch nog een gaatje vond in de Groninger defensie. Feyenoord-invaller Ezequiel Bullaude leek ook nog te scoren, maar zijn treffer werd afgekeurd omdat Santiago Gimenez in de aanloop naar de treffer buitenspel stond.

Zeventien punten

FC Groningen heeft zeventien punten uit 24 duels en blijft voorlaatste in de eredivisie. Volgende week zaterdag nemen de groen-witten het in Alkmaar op tegen AZ. Aftrap in Noord-Holland is om 20.00 uur.