Buschauffeurs leggen het werk neer: 'De werkdruk is gigantisch'

Medewerkers in het streekvervoer leggen maandag verspreid over het land opnieuw het werk neer. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV opgeroepen omdat de cao-onderhandelingen muurvast zitten. In Groningen doen onder meer buschauffeurs mee aan de staking. De treinen rijden wel.
Het gaat om de derde van in totaal vijftien stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken.
'Check de reisplanner'
De staking heeft betrekking op een cao die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Woensdag en vrijdag wordt er voor deze cao eveneens gestaakt. Vervoerder Qbuzz weet nog niet wat de gevolgen voor de dienstregeling zijn maar laat weten dat 31 procent van de chauffeurs hun bus heeft uitgereden.
'Check kort voor je reis de actuele reisinformatie op qbuzz.nl/gd en reisplanner', adviseert de vervoerder.
'In een vicieuze cirkel'
Buschauffeur Henk Rozema zegt graag loonsverhoging te willen, 'net als iedereen in Nederland, maar wat ons vooral stoort is de enorme werkdruk die we hebben'.
Zo langzamerhand is het de langste staking in de geschiedenis van het openbaar vervoer
'De werkdruk is gigantisch en veroorzaakt een hoop ziekteverzuim. Daardoor kunnen andere mensen geen snipperdagen krijgen en kom je in een vicieuze cirkel te zitten. We staken inmiddels al ik weet niet hoe lang, zo langzamerhand is het de langste staking in de geschiedenis van het openbaar vervoer.'
Bekijk de reportage van OOG TV:
Nieuwe staking buschauffeurs: 'Je rijdt de hele dag in het rood'
Staking bij Arriva-treinen op komst
Voor dinsdag en donderdag zijn in Friesland en Groningen daarnaast acties aangekondigd door de streekvervoerwerknemers van de cao Multimodaal, waar voornamelijk treinpersoneel onder valt. Op die dagen rijden er dus geen of minder Arriva-treinen.
Friesland en Groningen hebben deze week dus iedere dag te maken met een staking in het openbaar vervoer.
Bonden en werkgevers tegenover elkaar
De medewerkers van de vervoersbedrijven willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen met werkgeversvereniging VWOV zitten echter muurvast. De werkgevers hebben al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.
Oproep aan Den Haag
Omdat het cao-conflict maar blijft voortduren, vindt de FNV eigenlijk dat de overheid moet ingrijpen. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag zei vrijdag dat werknemers in het streekvervoer mede overwerkt zijn doordat aanbieders tijdens aanbestedingen beknibbelen op bijvoorbeeld pauzes of regelmatige roosters.
Omdat de overheid met het systeem van aanbesteden is gekomen, houdt de FNV de overheid medeverantwoordelijk. 'We willen linksom of rechtsom gewoon dat het wordt opgelost', voegde Van der Gaag daaraan toe.
(bericht is geüpdatet met bericht dat 31 procent van de chauffeurs is gaan rijden en quotes van chauffeur Henk Rozema)