FC Groningen overtuigend langs ADO Den Haag

DEN HAAG - FC Groningen won zondagmiddag overtuigend in Den Haag met 4-2 van ADO Den Haag. Bij rust stond het 2-2. De ploeg is door de overwinning gestegen van de zevende naar de vijfde plaats. Er was een hoofdrol weggelegd voor Petter Andersson. Hij scoorde twee keer.
Na negen minuten spelen kreeg FC Groningen de eerste goede mogelijkheid van de wedstrijd. Na een snelle uitbraak via Bacuna en Tadic had Enevoldsen de 1-0 op zijn schoen. Hij raakte de bal verkeerd en schoot ruim naast. Even later is het wel raak. Na een goede individuele actie van Bacuna in het zestienmeter gebied was het Andersson die simpel binnen kon tikken: 0-1.
Na de openingstreffer van Andersson kreeg FC Groningen in de 24e minuut opnieuw een enorme kans. Bacuna profiteerde van een fout van Kum en legde de bal af op Tadic die vervolgens in de handen van Coutinho schoot. Nog geen minuut later kwam ADO Den Haag op gelijke hoogte. Boelykin kon ongehinderd binnen koppen: 1-1. Na een klein halfuur spelen kwam FC Groningen weer op voorsprong. Stenman dook op in het strafschopgebied en schoot de bal in twee instanties achter Coutinho: 1-2.
Vlak voor rust kwam ADO Den Haag weer op gelijke hoogte (2-2). Na balverlies van Kieftenbeld werd de thuisploeg gevaarlijk. Boelykin werd in het strafschopgebied aangespeeld en in duel met Veldmate ging de spits vervolgens makkelijk naar de grond. Scheidsrechter Vink bestrafte Veldmate met geel en legde de bal op de stip. Boelykin benutte de strafschop.

Tweede helft

FC Groningen kwam in de 52e minuut weer op voorsprong: 2-3. Na een pass van Tadic ging Andersson het strafschopgebied in en de Zweed stiftte de bal vervolgens fraai over Coutinho het doel in. Na de voorsprong kwam FC Groningen nauwelijks meer in de problemen. Sterker nog, Sparv werd nog gevaarlijk van afstand, maar zijn bal belandde op de buitenkant van de paal.
Vlak voor tijd besliste Hiariej de wedstrijd definitief. Hij krulde de bal vanaf zestien meter via de vingertoppen van Coutinho hard het doel in: 2-4. ADO Den Haag was nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar Luciano redde uitstekend op het schot van Immers.
FC Groningen staat door de overwinning op de vijfde plaats met 56 punten uit 33 wedstrijden, drie punten achter nummer vier AZ. In theorie kan FC Groningen nog vierde worden, maar dan moet de ploeg van trainer Pieter Huistra thuis van PSV winnen en moet AZ uit bij FC Utrecht verliezen.

Karakteristiek

ADO De Haag - FC Groningen: 2-4 (2-2)
Scoreverloop: 13' Andersson 0-1, 25' Boelykin 1-1, 29' 1-2 Stenman, 42' 2-2 Boelykin (p.), 52' Andersson 2-3, 86' Hiariej 2-4.
Gele kaarten: Sparv, Veldmate, Enevoldsen (FC Groningen), Verhoek (ADO Den Haag).
Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 13.000.

Opstelling ADO Den Haag:

Coutinho; Leeuwin, Kum, Derijck en Piqué (Buijs 58'); Toornstra, Radosavljevic en Immers; Verhoek, Boelykin en Vicento

Opstelling FC Groningen:

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Veldmate en Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen, Bacuna (Femi 82') en Tadic (Mamedov 90'); Andersson (Van Dijk 72')