Anjet Daanje bij laatste kanshebbers Libris Literatuur Prijs

Auteur Anjet Daanje en uitgever Anton Scheepstra
Auteur Anjet Daanje en uitgever Anton Scheepstra © René Walhout/RTV Noord
De bestseller Het lied van ooievaar en dromedaris is doorgedrongen tot de laatste kanshebbers voor de Libris Literatuur Prijs 2023 voor beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.
Het boek van de Groningse schrijfster Anjet Daanje, dat in november al de Boekenbon Literatuurprijs won, staat op de shortlist van zes kandidaten, is maandag bekendgemaakt.

Verrassend oogst

Ook Man zonder rijbewijs van Oek de Jong, Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker, Overal zit mens van Yves Petry, De gebeurtenis van Peter Terrin en Tussentijds van Peter Zantingh maken dit jaar kans op de Libris Literatuur Prijs. De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2500 euro.
De jury, onder leiding van voorzitter Beatrice de Graaf, spreekt van 'een zonder meer veelomvattende en verrassende oogst'. 'Uit de brede waaier van de longlist destilleerden wij als jury een shortlist met titels die ons raakten, die we na lezing - om wat voor reden dan ook - niet zomaar naast ons neer konden leggen. Een shortlist die niet alleen de zeggingskracht en de schoonheid, maar ook de magie van literatuur tot uitdrukking brengt."

Uitreiking op 8 mei

De Libris Literatuur Prijs wordt op 8 mei uitgereikt in cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam. De winnaar krijgt 50.000 euro en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom.
Nieuwsuur bezocht Daanje evenals de andere genomineerden: