Waterput gevonden tijdens werkzaamheden Grote Markt

De put werd op het Waagplein ontdekt
De put werd op het Waagplein ontdekt © Gemeente Groningen
Op het Waagplein, pal achter het Stadhuis in Groningen, zijn tijdens graafwerkzaamheden restanten van een oude waterput gevonden. De put bleek 13 meter diep en had een diameter van ruim 1 meter, zo schrijft de gemeente Groningen.
Op het Waagplein werkt de gemeente aan de voorbereidingen voor het planten van een grote boom, die later dit jaar daar wordt geplaatst.

Kaart van Haubois

'Op die plek komt ook een waterelement voor kleine kinderen', schrijft de gemeente. Al gravende stootten archeologen, betrokken bij de opgravingen, op de restanten van de waterput. 'We hadden het kunnen weten, want de waterput stond ook al op de fameuze Kaart van Haubois uit 1643.'
Verslaggever Mirre van de Klok nam een kijkje bij de gevonden waterput:
Waterput gevonden op het Waagplein: 'Hij is erg diep, toch wel de buitencategorie'
'Daar staat hij met een zwengelpomp boven het maaiveld tussen het oude Raedthuis en het Provintie Collecthuis', vervolgt de gemeente. Het is niet bekend wanneer de put is aangelegd, maar wel dat de put in de negentiende eeuw is gerepareerd. Op de plek waar de put gevonden is, is de gemeente bezig met water.

Cadeautje

'En we zouden hem zo weer kunnen gebruiken, mocht dat nodig zijn ...', aldus de gemeente. 'Een cadeautje vanuit het verre verleden dus. Hoe dan ook, we doen ons best om deze put ergens herkenbaar in de nieuwe bestrating terug te laten keren.'