Grote en bijzondere archeologische vondst in Rottum: 31 skeletten

Archeoloog Tim Kauling aan het werk bij de gevonden skeletten
Archeoloog Tim Kauling aan het werk bij de gevonden skeletten © Remco in't Hof/RTV Noord
Bij een versterkingsoperatie op de wierde in Rottum stuitten archeologen op een begraafplaats uit mogelijk de 15e eeuw. Op die plek heeft vroeger een klooster gestaan. Archeologen spreken van een grote en vooral bijzondere vondst.
De teller staat inmiddels op 31 skeletten, van voornamelijk kinderen. En er is nog maar een zesde deel van het terrein afgegraven. De kans is dus groot dat er nog veel meer botten en schedels worden opgegraven.
Archeoloog Tim Kauling van het bedrijf Lycens kan zijn opwinding niet verbergen als hij in het Rottumer knekelveld staat en vertelt over de grootste vondst uit zijn loopbaan: 'De skeletten zijn nog heel gaaf, de klei heeft ze als het ware helemaal omsloten, waardoor er geen zuurstof bij kon. Je moet je voorstellen, je hebt hier te maken met overleden vrouwen, mannen en kinderen uit de 15de eeuw.'
Een van de schedels die gevonden is
Een van de schedels die gevonden is © Remco in't Hof/RTV Noord
Het grafveld werd per toeval ontdekt bij een pand aan de Kloosterweg op de Rottumer wierde dat versterkt moest worden. 'Bij werkzaamheden op een wierde onderzoeken archeologen altijd of er aanwijzingen zijn voor vondsten uit het verleden', aldus een woordvoerder van Nationaal Coördinator Groningen. In dit geval besloten ze verder te graven en kwamen zo de skeletten tegen.
Archeoloog Tim Kauling was te gast in Noord Vandaag op TV Noord en nam enkele vondsten mee:
Eeuwenoude begraafplaats gevonden in Rottum

Bewaking

Sinds de vondst van het knekelveld is het bouwterrein afgesloten met hekken en sloten en is er cameratoezicht, om nieuwgierige mensen en plunderaars te weren. Voorlopig zijn de onderzoekers nog met z'n vieren. Bewapend met kleine harkjes en mesjes zijn ze bezig het terrein af te graven. Behalve puntgave skeletten vinden ze ook stukje metaal en zelfs stukken textiel. 'We kunnen zien dat sommige mensen slechts in een gewaad zijn begraven en sommigen in een kist, dan vinden we allerlei spijkers rondom het skelet', zegt Kauling.
Archeologen zijn druk bezig met de opgravingen
Archeologen zijn druk bezig met de opgravingen © Remco in't Hof/RTV Noord
Of het niet wat respectloos is om op een begraafplaats te gaan graven? 'Daar heb ik een dubbel gevoel over,' zegt archeoloog Kauling. 'Enerzijds wel, maar wat hebben we er aan als de bulldozer met zijn shovel door en over de begraafplaats dendert? Daar worden we ook niet wijzer van. Op deze manier kunnen we ook goed onderzoek doen naar de cultuurhistorie van deze plek.'

Herbegraven

De archeologen van Lycens denken dat ze nog wel enkele weken nodig hebben om de begraafplaats grondig te doorzoeken. Als het hele terrein is onderzocht en alle vondsten zijn geregistreerd, is het de bedoeling om de skeletten weer te begraven op een nog nader te bepalen plek.
Eerder stond in dit artikel dat bouwvakkers de skeletten vonden. Later werd duidelijk dat het de archeologen waren die de vondst deden.