Emoties lopen hoog op in Knoalster raad over nieuw kindcentrum Maarsveld: ‘Als oud vuil aan de kant gezet’

De spandoeken van buurtvereniging de Heidedop in de raadszaal van Stadskanaal
De spandoeken van buurtvereniging de Heidedop in de raadszaal van Stadskanaal © Martijn Prins/RTV1
De emoties liepen maandagavond hoog op in de gemeenteraad van Stadskanaal in de discussie over de bouw van een kindcentrum aan de Brummelkant in Maarsveld. In dat centrum moeten de basisscholen Maarsborg en de Neuteboom een plek krijgen, evenals kinderopvang KidsFirst.
Op dit moment zit buurtvereniging De Heidedop daar nog. Volgens de nieuwbouwplannen van de gemeente zal de vereniging dan moeten wijken richting de Hoeksteen. De kerk in de wijk. Dat ziet de buurtvereniging niet zitten. Met meerdere spandoeken lieten ze dat maandagavond in de raadszaal duidelijk weten, zo schrijft RTV1.

Geen vluchtroute in de kerk

Ze willen een plek in het nieuw te bouwen kindcentrum. Zo lieten maar liefst zeven insprekers van de buurtvereniging weten. ‘Wij zijn niet tegen de bouw van de school,’ zo vertelde voorzitter Jan Hendrik Veldman. ‘We willen alleen niet als oud vuil aan de kant gezet worden,’ zo voegde bestuurslid Jessica Drogt toe.
In de kerk zou de buurtvereniging gebruik kunnen maken van de kelder. ‘Dat zien wij niet zitten qua veiligheid. Als er brand uitbreekt is er geen vluchtroute vanuit de kelder. Daarnaast kunnen de kinderen er niet veilig buitenspelen. Aan de Brummelkant hebben we daar alle ruimte voor,’ zo bepleitte de tot tranen geroerde Angelina Kremer.
De locatie aan de Brummelkant waar het nieuwe kindcentrum Maarsveld moet komen
De locatie aan de Brummelkant waar het nieuwe kindcentrum Maarsveld moet komen © Rutger Breider/RTV1
Volgens Veldman is de locatie te druk qua verkeersbewegingen. ‘Kinderen vliegen de deur uit en steken zonder na te denken over. Als ze onder een auto komen wie is er dan verantwoordelijk. Wij of de gemeente,’ zo vroeg hij zich hardop af.

Vertrouwen in gemeente kwijt

Veldman is intussen alle vertrouwen in de gemeente kwijt geraakt. ‘De laatste tien jaar hebben ze veel gezegd, maar zijn ze niks nagekomen. De burgers moeten wel naar de gemeente luisteren, maar naar ons wordt niet geluisterd,’ zo sloot de voorzitter van de buurtvereniging af.
Tijdlijn nieuw kindcentrum Maarsveld

In 2019 keek de gemeente al naar een nieuwe locatie voor de twee scholen. Bij een informatieavond voor omwonenden werd toen de Managelaan als voorkeurslocatie aangeven. Het project kwam daarna door corona en geldgebrek bij de gemeente ruim drie jaar in de ijskast.

Vorig jaar bleek de locatie aan de Managelaan niet meer haalbaar, omdat de gemeente op die locatie te maken heeft met de beschermde diersoort de Roek. Na nieuw onderzoek kwam de gemeente uit bij de locatie aan de Brummelkant.

Dat voorstel ligt nu voor. De totale kosten daarbij voor het nieuw te bouwen kindcentrum bedragen 8,7 miljoen euro.

Omwonenden zijn bang voor verkeersveiligheid

Niet alleen vanuit de De Heidedop is er weerstand, maar ook vanuit de direct omwonenden. Waar de buurtvereniging nog voor de school is, zijn zij absoluut tegen. ‘Het zijn allemaal smalle straten. Er kunnen net twee auto’s langs elkaar. Met de komst van de school zullen er veel verkeersbewegingen bij komen. Wij vrezen dan voor ongelukken,’ zo vertelde buurtbewoner Evelien Groenewold.
Ook de twee andere insprekers die aan de Brummelkant wonen, haalden dit aan. ‘Wij denken ook na over ons woongenot. We vrezen voor geluidsoverlast door schreeuwende kinderen,’ aldus een van hen. Op 1 februari organiseerde de gemeente een informatiebijeenkomst in Geert Teis voor de buurt. ‘Daar hebben wij veel vragen gesteld, maar weinig antwoorden gekregen,’ zo stelde een andere buurtbewoner.
De gemeenteraad discussieert op 13 maart verder over het nieuwe kindcentrum. Op 27 maart zal er een besluit genomen worden.