Spoor van vernielingen bij auto's in Winschoten: 'Het geeft een gevoel van onveiligheid'

Ook bij deze auto werd een ruit vernield
Ook bij deze auto werd een ruit vernield © Elwin Baas/ RTV Noord
De afgelopen dagen zijn tientallen auto's in Winschoten vernield. Het gaat om kapotgetrapte spiegels en ingeslagen ruiten. Mogelijk zijn er ook spullen uit de auto's gestolen. De auto's stonden geparkeerd in de Piet Heinlaan, Parklaan en Abel Tasmanstraat.
De auto's zijn vermoedelijk in twee nachten vernield. Buurtbewoners melden aan RTV Noord dat de spiegels waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag zijn kapotgetrapt. Daarbij zijn zo'n zestien auto's beschadigd geraakt.
Dinsdagochtend bleek bij ruim twintig andere auto's één of meerdere ruiten te zijn ingeslagen. Mogelijk zijn daarbij ook spullen uit de auto's gestolen. De politie bevestigt dat er 'enkele aangiftes' van vernieling zijn binnengekomen en zegt onderzoek te doen.
Bij meerdere auto's werden de spiegels vernield
Bij meerdere auto's werden de spiegels vernield © Screenshot RTV Noord

Buurman heeft iets gehoord

Een van de gedupeerden is Marisha Schuitmaker. Zij stapte zondagochtend de deur uit om haar hond uit te laten en liep even bij haar auto langs: 'Ik zag meerdere spiegels op de grond liggen. De spiegel van mijn auto hing er los bij.' Niet veel later ontdekken buurtbewoners dat zo'n zestien auto's zijn vernield. Bij vrijwel alle auto's is tenminste één spiegel stuk.
'De buurman kwam naar buiten en vertelde dat hij in de nacht van zaterdag op zondag wel lawaai had gehoord. Maar ja, die ging er niet vanuit dat dit aan de hand zou zijn.'
Buurtbewoners vertellen over de vernielingen:
'De buurman belde dat ons autoraam ingeslagen was'

Vernieling of inbraak?

Dinsdagochtend blijken er in dezelfde buurt opnieuw auto's te zijn vernield. Ook de auto van Rob van Huizen is onder handen genomen: 'Ik kreeg een telefoontje van m'n buurman dat onze auto was opengebroken. Het raam is ingeslagen en het dashboardkastje is leeggehaald.' Hij blijkt niet het enige slachtoffer te zijn, bij ruim twintig auto's zijn ramen ingeslagen.
De politie bevestigt dat er meerdere meldingen zijn binnengekomen van vernieling. Mogelijk zijn er ook spullen uit de auto's gestolen. In de omgeving zijn verschillende voorwerpen gevonden die vermoedelijk uit de vernielde auto's afkomstig zijn. Het gaat om een handtas en een gereedschapskoffer.
Ik heb de buurvrouw gelijk geappt, doe de deuren en ramen op slot vannacht
Rob van Huizen - Gedupeerde

'Maakt ons wel een beetje angstig'

Dat er twee keer in korte tijd auto's zijn vernield, geeft Van Huizen en Schuitmaker geen goed gevoel: 'Het geeft een gevoel van onveiligheid', zegt Van Huizen. Ook bij Schuitmaker zijn de vernielingen niet in de koude kleren gaan zitten: 'Ik heb de buurvrouw gelijk geappt, doe de deuren en ramen op slot vannacht. Je weet niet wat ze nog meer van plan zijn. Het maakt ons wel een beetje angstig.'
Bij meerdere auto's werden de ruiten ingeslagen
Bij meerdere auto's werden de ruiten ingeslagen © Elwin Baas/ RTV Noord

Getuigen gezocht

De politie laat weten de vernielingen en mogelijke inbraken te onderzoeken. 'Er schijnt een getuige te zijn die twee jongens heeft zien lopen. Meer weet ik ook niet', aldus Van Huizen. Schuitmaker hoopt dat buren nog even goed nadenken of ze iets gehoord of gezien hebben. 'Als iemand iets heeft gehoord of gezien, laat het ons dan weten.'