Cv-keteloplichter moet de cel in, medeverdachte krijgt taakstraf

Tien warmteketels van Wubaro in testopstelling
Tien warmteketels van Wubaro in testopstelling © Loek Mulder/RTV Noord
Wubbo van der R., de bedenker van een ‘revolutionaire cv-ketel’, moet van de rechter 36 maanden naar de gevangenis voor oplichting en poging tot oplichting van Rabobank. Hij heeft volgens de rechtbank met leugens over zijn verleden, vervalste documenten en een bedrijfsplan vol onjuistheden bijna een miljoen euro van de bank weten los te peuteren en daarna nog een mislukte poging gedaan om een krediet van twintig miljoen te verkrijgen.
Victor G. (54) uit Peize, medeverdachte in de Wubaro-oplichtingszaak, wordt niet voor oplichting veroordeeld, maar wel voor witwassen van een schuld. De rechter vindt zijn rol een stuk kleiner dan die van hoofdverdachte Wubbo van der R. (52) uit Assen en wil daarom voor hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur.

Onjuistheden op de mouw gespeld

G. deed weliswaar mee met het opzetten van een bedrijf voor de cv-ketelproductie en strikte samen met Van der R. Rabobank voor de lening van bijna een miljoen, maar het kan niet wordt bewezen dat hij ook echt goed op de hoogte was van alle onjuistheden die Van der R. anderen op de mouw speldde, vindt de rechtbank.

Vakantie naar Disneyland

Uiteindelijk moet G. volgens de rechtbank wel in de gaten hebben gehad dat Van der R. een oplichter was. Toen G. tienduizenden euro’s van het Rabo-geld kreeg uitgekeerd op zijn bankrekening en daarvan auto’s kocht en met zijn gezin naar Disneyland op vakantie ging, wist hij volgens de rechtbank dat dit geld via misleiding was verkregen. Dat is witwassen.
G. werd meegesleurd in de fantasierijke plannen van initiatiefnemer Van der R., die naar later bleek meerdere keren was veroordeeld tot lange celstraffen wegens afpersing. Van der R. claimde een zeer zuinige cv-ketel te hebben ontwikkeld die hoge stooktemperaturen zou bereiken.
Ondernemers en ook de politiek reageerden dolenthousiast en plannen voor een fabriek in Roden met een paar honderd man personeel lagen al klaar. De uitvinding van de verdachte bleek echter een tamelijk goedkope Chinese ketel waarvan het merkje door G. met een sticker van Wubaro werd afgeplakt. Het apparaat haalde bij lange na niet de voorgespiegelde rendementen en het maakte bovendien een lelijke herrie.

Lager dan de eis

De straffen voor beide verdachten vallen lager uit dan de officier van justitie een maand geleden eiste. Justitie wilde hoofdverdachte Van der R. vijf jaar achter de tralies en medeverdachte G. 16 maanden.
De lening van 987.000 euro die hoofdverdachte Van der R. van Rabobank kreeg moet hij met rente terugbetalen. Een ‘hele lijst goederen’ waaronder dure auto’s en een vakantiehuis die Van der R. ervan heeft aangeschaft, worden verbeurd. Ook de auto’s van G. zijn verbeurd verklaard.
De schadevergoeding die de bank eist, wil de rechter niet toewijzen.

Ingenieur en uitvinder

Van der R. ging volgens de rechter geraffineerd te werk, met als enig doel het krediet van Rabobank voor zichzelf te bemachtigen. Hij deed zich voor als ingenieur en uitvinder van een gasloze cv-ketel. ‘Van een daadwerkelijke uitvinding is geen sprake geweest aangezien verdachte slechts bestaande warmtepompen uit China heeft aangeschaft via webwinkel Alibaba.’
Dat hij daarbij zinspeelde op sentimenten in de samenleving rond aardbevingen en gaswinning maakt het allemaal extra kwalijk, aldus de rechter.
Ook zei Van der R dat hij voor Shell had gewerkt, waar hij naar zijn zeggen leiding gaf aan een afdeling met 1.200 man personeel. Ook claimde hij betrokken te zijn geweest bij de bouw van een skihal in Dubai. Daar zou hij zijn ideeën voor zijn wonderketel hebben opgedaan.

Bol van de leugens

Het businessplan dat werd geschreven voor de financiering stond bol van de leugens. ‘Misleiding’, aldus de rechtbank. Er stond bijvoorbeeld in dat Wubaro, zoals Van der R en G het bedrijf hadden gedoopt, samenwerkte met een Chinese firma en dat Van der R hoogstpersoonlijk naar China was geweest voor de ontwikkeling van de ketel.
Rabobank trapte erin en had volgens de rechtbank wel wat beter onderzoek kunnen doen. Dat gebeurde pas toen Van der R. en G. een vervolgkrediet aanvroegen. Dit keer ging het om twintig miljoen euro. Toen kwam onder meer een vervalst CE-certificaat bovendrijven, waarna het kaartenhuis van Wubaro in juni 2020 volledig instortte.