Eemsdelta is tevreden over invoer diftar, openbare afvalbakken zijn wel voller

De invoer van diftar is volgens de gemeente Eemsdelta goed verlopen. Inwoners betalen sinds 1 januari hun afval deels per kilo. Hoe meer restafval inwoners weggooien, hoe meer zij moeten betalen.
De gemeenteraad koos afgelopen zomer dit systeem met als doel om de hoeveelheid restafval te verminderen.
Vollere afvalbakken
'Bij de gemeente zijn de eerste maanden meer vragen dan normaal binnengekomen', zegt wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie). 'Dat is ook niet vreemd bij zo'n verandering. De vragen zijn vooral praktisch, bijvoorbeeld in welke container het afval moet om goed te scheiden.'
Bij verschillende gemeenten leidde de invoer van diftar tot meer afvaldumpingen. In Eemsdelta is dat tot nu toe niet het geval. 'We houden toezicht op de bekende dumpplekken en daarin zien we geen toename', zegt Joostens.
Wel zijn de openbare afvalbakken voller sinds de komst van het nieuwe systeem. Een verklaring daarvoor kan zijn dat inwoners nu sneller een flesje of zakje in een afvalbak op straat doen. Als je het thuis weggooit, moet je er immers voor betalen.
Bijhouden via app
Inwoners kunnen via een app in de gaten houden hoeveel kilo restafval ze tot nu toe hebben weggegooid. Inmiddels hebben zevenduizend mensen de app gedownload. Eemsdelta heeft in totaal ruim 21.000 huishoudens, dus circa een derde heeft de app.
Wat is diftar?
Diftar is een afkorting van gedifferentieerde tariefstelling. Dat betekent dat iedereen een ander bedrag betaalt voor hun afval. In de gemeente Eemsdelta betalen inwoners bovenop een vast tarief een bedrag per leging en per kilo van de grijze container.
Diftar is een afkorting van gedifferentieerde tariefstelling. Dat betekent dat iedereen een ander bedrag betaalt voor hun afval. In de gemeente Eemsdelta betalen inwoners bovenop een vast tarief een bedrag per leging en per kilo van de grijze container.
Groente-, fruit-, en tuinafval (gft) kunnen inwoners onbeperkt in de groene container doen. Daarvoor geldt dus geen tarief per leging of per kilo. Met de invoer van diftar hoopt de gemeente dat inwoners beter het groene en grijze afval scheiden. In de voormalige gemeente Loppersum is diftar in 2018 ingevoerd. Dat leidde tot een vermindering van het restafval.
Sinds dit jaar is het systeem dus ook in de voormalige gemeenten Delfzijl en Appingedam ingevoerd. Een uitzondering is er voor bewoners van flats. Zij gaan vanaf 2025 per leging en per kilo betalen, omdat de ondergrondse afvalcontainers nog niet geschikt zijn voor diftar.