Groningse verslaggever Chris Klomp is door hack ten einde raad: ‘Ik vrees dat ik weinig kan doen’

Chris Klomp
Chris Klomp © Jos Schuurman/FPS
Rechtbankjournalist Chris Klomp is sinds een week de toegang tot zijn twitteraccount kwijt na een hack. Hij heeft dubbel pech: het social media platform is ook zijn verdienmodel.
Een week geleden kreeg Klomp een bericht dat hij zijn account op een andere manier moest beveiligen. Twitter kondigde aan dat de manier van inloggen met een beveiligings-smsje niet meer mogelijk zou zijn in de toekomst. Klomp veranderde daarop zijn inlogmogelijkheid en dat leidde tot overname van zijn account. ‘Kennelijk is daar iets misgegaan en is mijn account overgenomen’, schrijft hij op zijn weblog.

Linkjes naar zijn site

Zijn 70.000 volgers is hij in één klap kwijt. Voor Klomp is Twitter niet alleen een bron van vermaak: hij heeft er ook zijn verdienmodel van gemaakt. Hij is als journalist dus niet meer afhankelijk van opdrachtgevers zoals omroepen en kranten, maar trekt via Twitter mensen naar zijn site waar zijn verhalen staan. Wie dat wil, kan via een betaalknop doneren.
Je bouwt niet zomaar weer op wat je in veertien jaren in elkaar hebt gezet
Chris Klomp - Rechtbankjournalist
Zijn Twitteraccount met groot bereik hielp hem daarbij. Hij deelde linkjes naar zijn verhalen en bracht onder de aandacht waar hij mee bezig was.

Twitter onbereikbaar

Dat liep allemaal voorspoedig, totdat iemand zijn account hackte en Twitter tot op heden niet thuis geeft. Klomps verdienmodel blijkt kwetsbaar. ‘Deze hack zou mij wel eens behoorlijk wat pijn kunnen gaan doen, zeker als ik mijn account voor langere tijd niet meer in handen kan krijgen’, schrijft Klomp. Het zou een ramp zijn als zijn account voorgoed verloren is. 'Je bouwt niet zomaar weer op wat je in veertien jaren in elkaar hebt gezet.'
Klomp heeft Twitter benaderd, maar zonder succes. ‘Iemand adviseerde me nog om Twitter een brief te schrijven, maar ik weet niet of ze daar wel op gaan reageren’, laat Klomp weten. Hij heeft de hacker een bericht gestuurd via zijn nieuwe, hopelijk tijdelijke account, maar daar is niet op gereageerd. ‘Ik vrees dat ik weinig meer kan doen’, zegt Klomp.