Midden-Groningen ontbindt contract met aannemer Gorecht-West: 'Inwoners leven in een bouwput'

HAZ Infra haalt deze week zoveel mogelijk van het nog aanwezige materiaal uit de wijk
HAZ Infra haalt deze week zoveel mogelijk van het nog aanwezige materiaal uit de wijk © Jeroen Willems/RTV Noord
De gemeente Midden-Groningen heeft het contract met aannemer HAZ Infra ontbonden. Het bedrijf zou een deel van de wijk Gorecht-West in Hoogezand bouw- en woonrijp maken, maar loopt al bijna een jaar achter op schema. Oorspronkelijk hadden de werkzaamheden in de zomer van 2022 klaar moeten zijn.
De werkzaamheden die nog verricht moesten worden zijn volgens wethouder Erik Drenth vooral zaken in de openbare ruimte zoals het aanleggen van voetpaden.
'Dit is echt de steen des aanstoots. De inwoners leven in een bouwput', zegt Drenth.

Nieuwbouw in vijf fases

De gemeente is sinds 2012 bezig om de wijk Gorecht-West te vernieuwen. Het woningbestand in de wijk wordt gevarieerder, duurzamer en ook wordt er meer groen toegevoegd aan de wijk. Het moet de wijk een stuk veiliger en leefbaarder maken is de gedachte.
Een van de trottoirs die nog moet worden vervangen
Een van de trottoirs die nog moet worden vervangen © Jeroen Willems/RTV Noord
In totaal worden 339 woningen gesloopt en worden er 303 woningen teruggebouwd. De hele operatie is in vijf fases opgedeeld. De problemen doen zich voor bij fase vier.

'Extra kosten vallen mee'

De gemeente heeft HAZ Infra meerdere keren de gelegenheid gegeven om de werkzaamheden alsnog af te ronden, maar dat heeft het bedrijf niet gedaan. Toen het bedrijf aangaf ook de nieuwe planning (voorjaar 2023) niet te halen heeft de gemeente besloten de overeenkomst te ontbinden.
Wethouder Drenth verwacht dat de extra kosten voor de gemeente door het ontbinden van het contract zijn te overzien. 'Van dit soort zaken komen altijd juridische procedures en daar zijn kosten mee gemoeid, maar ik denk dat het meevalt', aldus Drenth.

Gemeente zoekt nieuwe aannemer

De gemeente hoopt zo snel mogelijk een nieuwe aannemer te vinden die het resterende werk op korte termijn kan uitvoeren.
Materiaal van HAZ Infra staat nog in de wijk
Materiaal van HAZ Infra staat nog in de wijk © Jeroen Willems/RTV Noord