Geitenhouder Rottum stopt ermee als het procedures blijft regenen

Geiten in een melkgeitenhouderij (ter illustratie)
Geiten in een melkgeitenhouderij (ter illustratie) © Rob Engelaar/ANP
Melkgeitenhouder Kannes B.V. trekt de stekker uit zijn geitenhouderij in Rottum als de Raad van State over een paar weken een uitspraak doet waar teveel mitsen en maren aan zitten. 'Daar heb ik geen zin in’, zei de agrariër dinsdag na een zitting bij de Raad van State in Den Haag.
Kannes B.V. aan de Jacob Tilbuscherweg zit zonder vergunning sinds de rechtbank Noord-Nederland er in april 2022 een streep door haalde. Dat gebeurde na bezwaren van een melkveehouder die naast de melkgeitenhouder zit en van omwonenden.

Vrees voor luchtweginfecties

Het bedrijf telt 400 geiten die er nog steeds zitten. 'Die zijn dus illegaal’, zei een dorpsbewoonster die bang is voor luchtweginfecties door de geiten.
De dieren kwamen op het bedrijf nadat de gemeente in juli 2019 de omgevingsvergunning met beperkte milieutoets verleende. Voordat de geiten kwamen stond op het bedrijf melkrundvee. Kannes ging dinsdag bij de Raad van State in hoger beroep.

Nader onderzoek nodig

Na de uitspraak van de rechtbank heeft de gemeente Het Hogeland de vergunning geweigerd. Het gemeentebestuur ziet nog wel een kans voor de geitenhouderij. Maar er is nader onderzoek nodig naar de effecten op het milieu en de gezondheid, zeggen woordvoerders.

Bestemmingsplan

De vergunning voor de 400 geiten werd vorig jaar op twee belangrijke punten afgeschoten door de rechtbank. Volgens de bestuursrechter in Groningen zeggen de tegenstanders terecht dat het geen grondgebonden bedrijf is. De dieren staan namelijk de meeste tijd op stal. Dat zou in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Kannes stelt dat dit typisch is voor geiten. Een geit is geen koe. ‘We produceren 500 balen gras per jaar. Dat is genoeg. Alleen krachtvoer moet worden aangevoerd’, zei de agrariër.
De rechtbank oordeelde verder dat de gemeente een milieueffectrapport had moeten vragen van Kannes. Op 29 mei 2020 kondigde Het Hogeland een geitenstop af vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. Uitspraak van de Raad van State volgt.