Hier branden de paasvuren dit weekend

Mensen kijken naar een paasvuur in Onnen
Mensen kijken naar een paasvuur in Onnen © Persbureau Meter
Dit paasweekend kunnen Groningers zich op 24 plekken in de provincie laven aan de warmte van het paasvuur. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar. De paasvuren komen verspreid over de hele provincie voor.
Zestien paasvuren worden er in de avonduren van eerste paasdag (zondag) ontstoken. Op tweede paasdag (maandag) zijn het er zeven. Het paasvuur van Lauwersoog is de uitzondering. Op het strand van camping Siblu is het paasvuur op Stille Zaterdag te bewonderen.
De meeste paasvuren zijn voor iedereen toegankelijk. Dat geldt niet voor drie paasvuren in het Westerkwartier. In Leek, Niebert en Niekerk hebben de organisatoren aan de gemeente laten weten dat het paasvuur 'een besloten karakter' heeft.
In de kaart hieronder kun je de locaties van de paasvuren zien. Klik op het vuursymbool voor de locatie, de dag en het tijdstip waarop het paasvuur wordt georganiseerd.
Lees verder onder de kaart

Landelijke traditie

In heel het land worden zo'n tweehonderd paasvuren georganiseerd, die in principe allemaal kunnen doorgaan. Een aantal paasvuren moet anders worden georganiseerd dan in eerste instantie de bedoeling was. Minister Van der Wal van Natuur en Stikstof benoemde eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer dat een vergunning voor een paasvuur bij de provincie moet worden aangevraagd als er negatieve effecten zijn voor Natura 2000-gebieden.
'In tien tot twintig gevallen is dit niet mogelijk op de locatie of in de omvang die een initiatiefnemer voor ogen staat. Het is dan aan de initiatiefnemer om het vuur te verplaatsen, te verkleinen of ervan af te zien.'
Het paasvuur in Drieborg
Het paasvuur in Drieborg © Noordernieuws

Geschiedenis paasvuur

Ook in Overijssel, Drenthe en Gelderland horen paasvuren tot de jaarlijkse traditie. Ook in andere Europese landen bestaat de traditie. Door heel Europa zijn er mensen al eeuwenlang ermee bekend. Online geschiedenismagazine Historiek schreef een artikel over de ontstaansgeschiedenis.
De paasvuurtraditie stamt volgens dit blad vermoedelijk uit de tijd van de Germanen. Germanen waren een verzameling van volken en stammen die al rond het jaar nul leefden in Scandinavië en (delen van) Nederland, Duitsland en Polen. De Germanen zouden honderden jaren geleden al paasvuren hebben ontsteken om de god Ostara een offer te brengen. Het vuur van het offer stond symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin.

Eerste meldingen uit zestiende eeuw

In het jaar 1559 wordt in christelijke geschriften voor het eerst melding gemaakt van het bestaan van paasvuren. In die periode namen christenen wel vaker oude tradities van Germanen over, om er vervolgens een eigen draai aan te geven. In de zeventiende eeuw probeerde de protestantse kerk de paasvuren te verbieden, vanwege de heidense oorsprong. Dat lukte niet. Sindsdien kreeg het paasvuur langzaamaan een nieuwe symbolische betekenis, namelijk de overwinning op de dood. Pasen is voor christenen het feest van de opstanding van Jezus Christus uit de dood.
In de Tweede Wereldoorlog verbood de Duitse bezetter het om 's avonds en 's nachts paasvuren te ontsteken, omdat de vuren Engelse bommenwerpers van dienst zouden kunnen zijn.