Gasunie schrijft 240 miljoen euro af op pijpleidingen Nord Stream

Een installatie van de Nord Stream 2-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland
Een installatie van de Nord Stream 2-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland © ANP
Gasunie heeft het belang dat het bedrijf heeft in de Nord Stream gasleidingen tussen Rusland en Europa, afgewaardeerd naar nul. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat Gasunie woensdag publiceert.
De pijpleidingen werden gebruikt om Russisch gas naar Europa te transporteren. Aan dat transport kwam een eind na de Russische inval in Oekraïne in februari vorig jaar.

Sabotage

Gasunie heeft een aandeel van negen procent in beide pijpleidingen. In juli van vorig jaar werd al bekend dat de boekwaarde van dat aandeel werd verlaagd van 508 miljoen euro naar 240 miljoen euro. Eind september werd duidelijk dat beide pijpleidingen moedwillig waren gesaboteerd. De kans dat ze ooit weer zullen worden gebruikt, acht Gasunie klein. Met ingang van dit boekjaar heeft Gasunie de waarde van het aandeel in Nord Stream daarom op nul euro gesteld.
Het bedrijf zegt in nauw contact te staan met de Nederlandse overheid en de andere West-Europese aandeelhouders van Nord Stream over stabilisatie van de pijpleidingen om verdere milieuschade te voorkomen en de veiligheid te borgen.

Grote omzetstijging

Uit de jaarcijfers blijkt dat de omzet met 872 miljoen euro steeg tot 2258 miljoen euro. De extra omzet is ook een gevolg van de oorlog in Oekraïne, omdat klanten van Gasunie door veranderende gasstromen meer transportcapaciteit inhuurden. Een groot deel van die extra omzet vloeit de komende jaren via lagere tarieven terug naar de klanten van Gasunie. Onder de streep blijft over 2022 dan een omzet van 1515 miljoen euro over.
Bij de presentatie van het jaarverslag maakte Han Fennema bekend dat hij per september vertrekt als CEO van Gasunie, een functie die hij dan bijna tien jaar bekleed heeft.