Rechter keurt omstreden ontslag RUG-docent goed

Het Academiegebouw van de RUG
Het Academiegebouw van de RUG © FPS/Jos schuurman
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hoeft van de rechter het ontslag van docent Susanne Täuber niet terug te draaien. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit na berichtgeving van de UKrant.
Täuber, expert op het gebied van sociale veiligheid, kwam in aanvaring met haar werkgever nadat ze geen promotie kreeg. In een artikel voor een vakblad stelde ze dat vrouwelijke onderzoekers aan de RUG worden tegengewerkt bij de ontwikkeling van hun carrière.
Voor de universiteit was de maat vol nadat Täuber twee leidinggevenden zonder goede onderbouwing zou hebben beticht van discriminatie. De rechter constateert dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie en keurt daarom het ontslag van Täuber goed.
Saillant detail: Täuber is lid van een door het ministerie van Onderwijs ingestelde adviescommissie over diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs.

Verhitte gemoederen

De kwestie houdt de gemoederen in de Groningse universitaire gemeenschap bezig. Zowel collega's als studenten laten via social media hun ongenoegen blijken over het ontslag van Täuber. Dat doen ze onder het motto 'Am I next?' (Ben ik de volgende?) Woensdagmiddag demonstreerden sympathisanten van de ontslagen docent voor het Academiegebouw, meldt de UKrant.
Daarmee onderschrijven ze het standpunt van Täuber dat kritiek op de sociale (on-)veiligheid binnen de RUG niet op prijs wordt gesteld en mogelijk consequenties (ontslag) heeft. Ook op social media kreeg Täuber bijval.
De woordvoerder van de RUG wil wegens privacyredenen verder niet op de kwestie ingaan.
Correctie: In een eerdere versie van dit artikel was sprake van een afgewezen proefschrift. Dat moet 'promotie' zijn en is hierboven aangepast.