Wethouder ziet af van alternatief financieringsplan voor noodlijdende energiestudenten

Studentenprotest
Studentenprotest © RTV Noord
Het college van burgemeester en wethouders van Groningen komt toch niet met een eigen financiële regeling om studenten te ondersteunen. Wethouder Eelco Eikenaar (SP) kondigde dat eerder aan, maar het blijkt niet haalbaar. Tenzij de gemeenteraad anders beslist.
Er werd gesproken over een regeling op maat in verband met de energiecrisis. Het is voor studenten bijna onmogelijk om aanspraak te maken op extra financiële steun. Als ze het al krijgen dan loopt dat via de bijzondere bijstand.

Geld blijft op plank liggen

Maar er wordt alleen geld uitgekeerd als studenten kunnen aantonen dat ze een maximale lening zijn aangegaan via DUO. Ze moeten zich dus verder in de schulden steken om vervolgens financiële steun te krijgen. Dat zorgde eerder al voor veel onvrede in de gemeenteraad van Groningen.
De gemeente Groningen heeft 3,6 miljoen euro ontvangen vanuit Den Haag om uit te keren aan studenten die een beroep doen op die bijzondere bijstand. De praktijk leert dat dat geld op de plank blijft liggen.

Speciale pas

De afgelopen tijd heeft de wethouder onderzocht of studenten een pas kunnen krijgen met daarop een geldbedrag van zo'n tachtig euro. Na enig wikken en wegen ziet het college de pas toch niet als goed alternatief. Het vraagt namelijk om nogal wat uitvoeringskracht van het ambtelijk apparaat en het geldbedrag kan worden ingezet voor bijvoorbeeld sport en cultuur, maar niet voor zaken die raken aan de energiecrisis.
Eikenaar stelt daarom voor om de situatie te laten zoals die is, tenzij de gemeenteraad de pas wel wil invoeren. Als dat niet gebeurt en de gemeenteraad komt niet met een ander alternatief dan blijft de situatie zoals die nu is.