Hoger beroep moord op Els Slurink van start

Jahangir A. moet deze maandag in hoger beroep verschijnen. Hij heeft zelf hoger beroep ingesteld, omdat hij zegt dat hij psychologe Els Slurink nooit gezien heeft, laat staan haar in maart 1997 om het leven heeft gebracht.
Volgens A. is zijn dna dat onder Slurinks nagel gevonden is, daar per toeval terecht gekomen, bijvoorbeeld doordat ze hetzelfde winkelwagentje gebruikt hebben. A. woonde ten tijde van de moord in de buurt van het Van Brakelplein, waar Slurink in maart 1997 dood in haar huis werd aangetroffen. Een steek in het hart werd haar fataal. A. werd veroordeeld tot tien jaar cel voor doodslag.
Jarenlang lukte het de politie niet de moord op te lossen. Er waren weinig aanknopingspunten: er was alleen een vingerafdruk op een glas, een schoenafdruk in de tuin en een dna-spoor onder Slurinks nagel. De recherche kon met dat laatste spoor jarenlang alleen verdachten uitsluiten, maar ze niet actief opsporen.
Veelpleger
Tot een paar jaar geleden. Vernieuwde dna-technieken maakten het mogelijk om het sporenmateriaal op te waarderen en door de databank waar veelplegers in staan te halen. Er was een hit: Jahangir A. kwam omhoog.
Om het onderzoek opnieuw onder de aandacht te brengen, tuigde de politie een postercampagne in Groningen op. Begin 2021 hing een grote poster met de tekst ‘Wie vermoordde Els Slurink’ in bushokjes verspreid door de stad. Ook werd in een extra lange uitzending van Opsporing Verzocht aandacht gegeven aan de zaak. Het leverde 140 tips op en uiteindelijk, samen met het opgewaardeerde dna, de aanhouding van A.
Geweldsdelicten en afpersing
Jahangir A. woonde in de buurt van Slurink en stond bekend als een veelpleger. Hij is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten: een overval op een snackbar en afpersing. Volgens een ex liep hij altijd met een mes op zak. A. ontkent deze feiten.
De rechtbank vindt wel bewezen dat hij Slurink om het leven gebracht heeft. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij de nabestaanden 25 jaar in onzekerheid heeft laten zitten en acht bewezen dat A. haar doodstak en dat Slurink hem in zijn gezicht gekrabd heeft. Zo zijn de dna-sporen onder haar nagels gekomen.
A. ontkent betrokkenheid
Hij blijft volhouden dat hij Slurink nog nooit gezien heeft. Meteen na de uitspraak kondigde A.’s advocaat Peter Plasman aan in hoger beroep te gaan. In dat hoger beroep deed A.’s nieuwe advocaat tijdens een inleidende zitting het verzoek om het dna dat gevonden is, opnieuw te laten onderzoeken, omdat het vervuild zou kunnen zijn. Daar ging het hof niet mee akkoord.
Maandag staat de inhoudelijke behandeling in hoger beroep gepland, bij de rechtbank in Arnhem. De advocaat-generaal (Openbaar Ministerie in hoger beroep) komt richting het einde van de dag met een strafeis.