Politie staakt begeleiding FC Groningen-fans bij uitwedstrijden

FC Groningen-fans bij een uitwedstrijd
FC Groningen-fans bij een uitwedstrijd © ANP
De politie weigert nog langer de fans van de FC te begeleiden tijdens hun bezoek aan uitwedstrijden. De korpsleiding heeft dat besloten vanwege recente incidenten.
'Het begeleiden van supporters bij uitwedstrijden is een service zodat fans veilig kunnen reizen', aldus Joop de Schepper, waarnemend politiechef Noord-Nederland. 'Als mensen zich misdragen, zoals in de afgelopen tijd bij FC Groningen en SC Cambuur, dan vind ik dat we als politie niet langer deze service kunnen verlenen', zegt hij bij Radio Noord.

'Gedrag tolereren we niet'

Volgens De Schepper stapelen de misdragingen zich op sinds afgelopen winterstop. 'We zien dat het steeds meer van ons als politie vraagt.' Daarbij doelt hij op de vernielingen die begin januari zijn aangericht in een NS-trein op station Zwolle na de verloren uitwedstrijd tegen Excelsior.
Ook zijn agenten, die onder meer de FC-supporters begeleiden naar uitduels, meermaals bedreigd door aanhangers van FC Groningen. De Schepper: 'Dat gedrag tolereren we niet, terwijl deze mensen de volgende keer weer gebruik zouden maken van onze service.'
Welke gevolgen het besluit van de korpsleiding heeft voor de resterende uitduels van FC Groningen, is nog niet bekend. De burgemeesters in de gemeenten waar FC Groningen nog speelt bepalen, eventueel in overleg met de clubs, of uitfans uit Groningen nog welkom zijn. 'Het is aan hen om er wat van te vinden', aldus De Schepper.

Onzekerheid voor komende uitduels

Afgelopen zaterdag waren FC Groningen-fans wél welkom in Rotterdam, alleen gold toen een verplichte buscombi en mocht geen alcohol worden genuttigd in het uitvak. Mogelijk wordt in de komende uitwedstrijden opnieuw zo gehandeld, maar een verbod op uitfans is ook mogelijk.
Burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven besloot dit voor fans van SC Cambuur bij de komende wedstrijd bij PSV. Voor het eerstvolgende uitduel van FC Groningen bij AZ in Alkmaar is nog geen besluit genomen.
Resterende uitprogramma FC Groningen
Zaterdag 11 maart: AZ - FC Groningen
Zondag 2 april: Fortuna Sittard - FC Groningen
Zaterdag 15 april: RKC Waalwijk - FC Groningen
Zondag 7 mei: Go Ahead Eagles - FC Groningen
Zondag 21 mei: Vitesse - FC Groningen

Supportersvereniging teleurgesteld

John de Jonge, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, keurt in een eerste reactie de bedreigingen richting politieagenten af. 'We vinden het vreselijk dat politiemensen in hun privé-omgeving bedreigd worden, dat kan absoluut niet. Ook in hun werk kan dat echt niet. Mensen die dat doen moeten keihard aangepakt worden.'
Supportersvoorman John de Jonge
Supportersvoorman John de Jonge © RTV Noord
Maar, voegt hij daaraan toe: 'Dat rechtvaardigt echter niet dat ook goedwillende supporters worden gestraft. Want alle beperkingen die opgelegd worden, zoals buscombi's en geen alcohol drinken, dragen niet bij aan het oplossen van dit probleem. Er zijn ook veel supporters die niet in Groningen wonen, hier niks mee te maken hebben, maar nu geen uitwedstrijd meer kunnen bezoeken. Het wordt hun bijna onmogelijk gemaakt op deze manier.'

'Het is absurd'

De Jonge vervolgt: 'Het is een risico dat het hele seizoen geen supporters meer naar uitwedstrijden van FC Groningen mogen en dat is absurd. Als supportersvereniging zijn we wel bezig met een oplossing zoeken, maar we zien tot nu toe heel weinig beweging aan politiekant. We hebben allemaal verzoeken ingediend omdat we graag willen weten wat er speelt en waarom die besluiten zijn genomen. Wij weten ook niet veel en zouden dat graag wel willen.'