Raad Groningen wil stop op afsluiting drinkwater bij gezinnen met kinderen

Water uit de kraan
Water uit de kraan © RTV Noord
De gemeenteraad van Groningen wil dat Waterbedrijf Groningen stopt met het afsluiten van kraanwater bij gezinnen met kinderen. Afgelopen jaar zijn in de gemeente zo'n 35 huishoudens afgesloten van water, omdat zij de waterrekening niet kunnen betalen.
Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat niet kunnen. D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en Stadspartij 100% voor Groningen willen dat het gemeentebestuur actie onderneemt en de gezinnen 'onmiddellijk' weer laat aansluiten op het drinkwater.
Ook willen de partijen dat wet- en regelgeving wordt aangepast zodat het verboden wordt om gezinnen met kinderen af te sluiten van water.

Groningen in gesprek met waterbedrijf

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) zegt namens het gemeentebestuur dat ze in gesprek gaat met Waterbedrijf Groningen. Ook brengt ze in kaart waarom het aantal afsluitingen hier relatief hoog ligt. De gemeente is overigens aandeelhouder van het Waterbedrijf.
Tegelijkertijd gaat de gemeente ook op landelijk niveau in overleg om uit te zoeken hoe toekomstige afsluitingen voorkomen kunnen worden. 'We zijn het eens met de Kinderombudsman', benadrukt Molema.

Raad wil hardere belofte

Voor vragensteller Andrea Poelstra (D66) is de belofte dat de gemeente op landelijk niveau in gesprek gaat, onvoldoende. Zij wil een bevestiging dat afsluitingen bij gezinnen met kinderen stoppen in de gemeente Groningen. 'Ik vind het daarom toch wat onbevredigend. We willen een hardere toezegging', zegt ze in de gemeenteraad.
Raadslid Janette Bosma (Partij voor de Dieren) valt haar bij: 'Er zijn vorig jaar 35 woningen afgesloten. We zouden toch graag zeker willen weten dat het getal omlaag gaat'.

Oproep Kinderombudsman en VN-rapporteur

Een week geleden pleitten Kinderombudsman Margrite Kalverboer en de speciale VN-rapporteur water en hygiëne voor de stop op het afsluiten van water bij gezinnen met kinderen. Ze noemden bij de NOS toegang tot water een 'fundamenteel kinderrecht'.