Week van de Democratie van start: ‘Vertrouwen in politiek is dun’

De aanwezigen bij de aftrap van de Week van de Democratie
De aanwezigen bij de aftrap van de Week van de Democratie © Martijn Folkers/RTV Noord
Prinses Laurentien komt langs, Tim den Besten opent de ambassade van ‘Timmyland’ en een verkiezingsmarkt moet kiezers naar de stembus lokken. De provincie Groningen doet er met de Week van de Democratie alles aan om mensen bewust te maken van hun stemrecht.
In politiek woelige tijden is het tijd voor een goed gesprek. Dat moet de organisatie achter Studium Generale gedacht hebben toen het de avond ‘Over politiek wordt (niet) gepraat’ uit de hoge hoed toverde. Tijdens een maaltijd in De Sleutel in Stad praten over de kracht en zwaktes van politiek, bestuur en contact met burgers.
Fleur Gräper is er ook. De huidig gedeputeerde, die binnenkort afzwaait als bestuurder van Groningen, opent het diner en de Week van de Democratie met een toespraak.

'Extra aandacht voor verkiezingen'

‘Het vertrouwen in de politiek is dun’, erkent ze. ‘Zo vlak voor de verkiezingen is het een goed moment om extra aandacht te vragen voor deze Statenverkiezingen, vandaar dat wij als provincie de Week van de Democratie organiseren.’
‘Democratiedirigent’ Liesbeth van de Wetering hoort het allemaal goedkeurend aan. Als programmamanager Kwaliteit Openbaar Bestuur bij de provincie is ze een van de drijvende krachten achter de week, om zo Groningers bewust te maken van de mogelijkheid om te gaan stemmen. Het opkomstpercentage voor provinciale verkiezingen schommelt al jaren rond de 50 procent. Dat moet omhoog, vindt ook de provincie Groningen.
Van de Wetering vraagt Gräper of ze op verjaardagen uitgelegd krijgt wat een gedeputeerde eigenlijk doet.

'Op verjaardagen mijd ik Ring Zuid'

Dat lukt wel, zegt Gräper. ‘Vooral als ik uitleg wanneer ik, zoals de Engelsen dat zeggen, een ‘regional minister’ ben. Dat begrijpen ze wel. Ik probeer op verjaardagen wél te ontwijken dat ik de zuidelijke ringweg in m'n portefeuille heb, anders gaat het alleen maar daarover…’
Het publiek lacht en maakt zich op voor een diner. Met gastsprekers als Yael de Haan, bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep, hoogleraar Economie Sjoerd Beugelsdijk en hoogleraar Politicologie Kees Aarts is er een programma opgetuigd waar de vijftig aanwezigen worden aangezet tot nadenken over de staat van onze democratie.

'Beetje wantrouwen is gezond'

Aarts relativeert de ernstige berichten over de zogeheten kloof en het wantrouwen ten opzichte van politici. ‘Een beetje wantrouwen is gezond, het houdt de kiezer scherp’, zegt hij. ‘En de term 'politiek wantrouwen' is te vaag om er echt wat over te kunnen zeggen.’
Daarmee is de discussie niet weg. Beugelsdijk heeft namelijk wel een idee hoe mensen uit hun bubbel komen, om zo het bredere gesprek in de samenleving te vinden en elkaar bewust te maken van andere ideeën. ‘Ga vrijwilligerswerk doen’, houdt hij de menigte voor.
De Sleutel knikt. Van de Wetering straalt. De provincie en Studium Generale zijn tevreden. Nu is het aan de kiezer.