112-nieuws donderdag 9 maart: Mogelijk explosieven in Woldendorp • F-16 maakt voorzorgslanding • Wietplantage in Veendam

De EOD is aanwezig in Woldendorp
De EOD is aanwezig in Woldendorp © ProNews
In dit liveblog houden we je deze donderdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
De nieuwste update staat bovenaan.

20.10: Twee verdachten aangehouden voor drugsbezit bij inval in Scheemda

De politie heeft woensdag bij een inval in Scheemda twee verdachten aangehouden op verdenking van bezit van verdovende middelen. Dat laat de politie donderdag weten op Instagram.
Bij de inval werden een honderdtal zakjes met daarin wit poeder aangetroffen. De politie vermoedt dat het om harddrugs gaat, maar dat moet nog blijken uit onderzoek. Ook troffen de agenten henneptoppen, meerdere telefoons en een contant geldbedrag aan.
De goederen zijn in beslag genomen. De twee verdachten zitten vast en ze zullen gehoord worden.

18.30 Auto en scooter met elkaar in botsing in Stad

Op de kruising van de Friesestraatweg en de Van Goghstraat in de stad Groningen zijn een auto en een scooter met elkaar in botsing gekomen. Hierbij is de scooterbestuurder gewond geraakt. Hoe ernstig de verwondingen zijn, is niet bekend.
Een deel van de weg is afgesloten. De hulpdiensten zijn ter plaatse. De politie begeleidt het verkeer en doet onderzoek naar de aanleiding van het ongeluk.
Ambulancemedewerkers ontfermden zich over de bestuurder van de scooter
Ambulancemedewerkers ontfermden zich over de bestuurder van de scooter © 112Groningen

17.45: Mogelijk explosieven in woning Woldendorp

De politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn aanwezig bij een woning aan de A. E. Gorterweg in Woldendorp. Volgens een omstander liggen er explosieven in het huis, maar een politiewoordvoerder kan dat niet bevestigen. De politie en EOD onderzoeken het materiaal en voeren het indien nodig af.

17.05: Gaslek in huis Hoogezand, meerdere woningen ontruimd

Aan de Parallelweg in Hoogezand zijn ten minste vijf woningen ontruimd. In een van de woningen is tijdens werkzaamheden een gaslek ontstaan.
Het gaspercentage in de woning was te hoog, constateerden brandweerlieden na metingen. De bewoners van de naburige woningen moesten hun huis verlaten. Ook een hond werd door de brandweer uit een woning gehaald. Het huis is geventileerd.
De straat is voor een deel afgesloten. Ook de politie en Enexis zijn ter plaatse. De netbeheerder gaat samen met de brandweer het gaslek repareren.

16.30: Fietser gewond bij val in Groninger binnenstad

Een fietser is donderdagmiddag ten val gekomen op de kruising van de Oude Boteringestraat en de Broerstraat in de binnenstad van Groningen. Hoe dat kon gebeuren, is niet bekend. Het slachtoffer wordt behandeld in de ambulance.
Een ambulance is ter plaatse in de binnenstad van Groningen
Een ambulance is ter plaatse in de binnenstad van Groningen © 112Groningen

15.15: Pand in Veendam gesloten na vondst hennepkwekerij

De burgemeester van Veendam heeft een pand aan de Van Delftstraat in de gemeente gesloten voor negen maanden. In het pand is door de politie een in werking zijnde hennepkwekerij met 473 planten ontdekt en ontruimd.
De maatregel kan naast de strafrechtelijke procedure worden opgelegd, zegt burgemeester Berry Link:
'Drugsproductie en/of drugshandel zorgen voor een aantasting van het woon- en leefklimaat en van de sociale en/of fysieke veiligheid van inwoners. Vooral in de nabije omgeving. Hennepplantages of handelshoeveelheden drugs hebben een aanzuigende werking op criminele activiteiten en kunnen leiden tot onveilige situaties, zoals brandgevaar, explosiegevaar, waterschade of geweldsincidenten. Door het sluiten van een pand voor een bepaalde tijd neemt de kans op herhaling van drugsproductie in panden en overlast af.'

13.00: Politie zoekt getuigen van inbraak en brandstichting

Op woensdag 8 maart is er tussen 19.45 en 22.45 ingebroken bij Handelsonderneming Jagersma aan de Legolaan 5 in Grootegast. Bij de inbraak zijn gereedschap en een voertuig gestolen. Het voertuig is brandend op de Leidijk in Opende teruggevonden.
De politie roept getuigen op contact op te nemen door te bellen naar 0900-8844 of anoniem naar 0800-7000 of via de website.

11.15: Gevechtsvliegtuig maakt voorzorgslanding op vliegveld Eelde

Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht heeft een voorzorgslanding gemaakt op Groningen Airport Eelde. De straaljager was in botsing gekomen met één of meerdere vogels, en kreeg daardoor motorproblemen. Het gevechtsvliegtuig is veilig geland, melden zowel vliegbasis Volkel als Groningen Airport Eelde.
Het toestel blokkeerde even de start- en landingsbaan, maar staat nu naast de baan. Het wordt straks richting een hangaar gereden voor inspectie en reparatie. Door de voorzorgslanding liep een vlucht van de Schotse luchtvaartmaatschappij Loganair naar Norwich enige vertraging op.
De F-16 kon veilig landen
De F-16 kon veilig landen © Persbureau Meter

08.50: Auto op de kop op Friesestraatweg

Op de Friesestraatweg (N355) ter hoogte van Aduard is een auto op de kop op het fietspad beland. Twee ambulances kwamen ter plaatse om hulp te verlenen en er is een berger om de auto af te slepen. Een van de lantaarnpalen langs de weg is scheef komen te staan door het ongeval.
De hulpdiensten zijn aanwezig
De hulpdiensten zijn aanwezig © 112 Groningen

00.25: Brand in leegstaande boerderij in Zuidbroek

De brandweer werd opgeroepen voor een brand aan de Westeind in Zuidbroek, waar een leegstaande boerderij in brand stond. De vlammen kwam uit het dak van het pand. De brandweer riep een extra hoogwerker en tankautospuit op.
Brand verwoest leegstaande boerderij in Zuidbroek
De boerderij was niet te redden en is vervolgens gecontroleerd uitgebrand. Delen van het gebouw zijn daarbij ingestort. Rond 01.45 was de brand onder controle en begon de brandweer met nablussen.
De boerderij stond volledig in brand
De boerderij stond volledig in brand © 112 Groningen