56 Groningse dorpen en gehuchten zonder stembureau: bekijk hier waar je wél kunt stemmen

Het stembureau in De Meet in Bellingwolde
Het stembureau in De Meet in Bellingwolde © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
In 140 woonplaatsen in onze provincie zijn woensdag stembureaus aanwezig. In 56 dorpen en gehuchten is dat niet het geval. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTV Noord van de stembureaus in de provincie, op basis van gegevens van Open State Foundation (OSF) en de gemeente Groningen.
De meest opvallende plaats zonder stembureau is Lauwersoog. Woon je daar, dan zal je tien kilometer moeten reizen naar Vierhuizen, waar het dichtstbijzijnde stembureau zit. Met de auto is dat tien minuten, met de fiets een half uur.
Volgens de gemeente Het Hogeland is er niet echt een probleem. 'De gemeente houdt zo veel mogelijk vast aan de spreiding van stembureaus zoals die in de voormalige vier gemeenten was', aldus een woordvoerder in een schriftelijke reactie. 'De gemeente heeft nooit signalen van bewoners van Lauwersoog ontvangen dat een stembureau daar wordt gemist. Kennelijk werkt de huidige praktijk.'

Niet om de hoek

Er zijn ook andere plekken waar het stembureau niet om de hoek ligt. Een aantal voorbeelden. Woon je in Hongerige Wolf, dan is het Partycentrum in Finsterwolde het dichtste bij: vier kilometer. Op de fiets doe je er een kwartier over. Inwoners van Garsthuizen moeten in Westeremden zijn. Ook dat is vier kilometer fietsen. Hetzelfde geldt voor inwoners van Jipsingboertange, die in Jipsinghuizen kunnen stemmen.
In totaal zijn er in onze provincie 372 stembureaus, waarvan 103 in Stad. De rest is verdeeld over de provincie. Grotere plaatsen hebben er uiteraard meer dan kleinere. In Stadskanaal en Winschoten kun je op elf plekken stemmen, in Leek op tien en in Haren op negen.
Hieronder kan jij jouw woonplaats invullen in de zoekbalk. Zo kun je zien of en zo ja hoeveel stembureaus daar zijn. Lees verder onder de interactieve tabel

Iets minder stembureaus

In de Ommelanden zijn er in totaal zes stembureaus minder dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een vergelijking van Bureau Regio, die dezelfde gegevens van OSF gebruikte. De gemeente Veendam valt hierbij op. Komende woensdag zijn daar negen stembureaus in gebruik. Dat zijn er acht minder dan bij de verkiezingen in 2019. Procentueel een afname van van 47 procent, de op twee na grootste daling in heel Nederland.
In Het Hogeland zijn er twee stembureaus minder, in Eemsdelta één. Daartegenover staat dat er in het Westerkwartier vier stembureaus bij zijn gekomen en in Oldambt één. De gemeente Groningen ontbrak in de analyse van Bureau Regio.
De gemeente Veendam verdedigt de keuze voor minder stembureaus door de coronapandemie aan te halen. Toen voldeed een aantal stembureaus niet aan bepaalde coronaregels. 'Na twee verkiezingen in coronatijd met minder stembureaus is gebleken dat wij als gemeente met negen stembureaus voldoende dekking hebben in de gemeente', aldus een woordvoerder. 'Vanuit inwoners zijn er weinig tot geen reacties gekomen op het verminderen van het aantal stembureaus. Het beperkt aantal reacties is voor ons een bevestiging dat het aantal stembureaus voldoet.'
In onderstaande interactieve kaart zijn alle stembureaus van de Ommelanden te vinden. Je kunt inzoomen en zoeken op plaatsnaam. Stembureaus in Stad staan er niet op. Die kun je hier vinden.
Verantwoording
Open Statefoundation heeft via waarismijnstemlokaal.nl de stemlokalen van vrijwel alle gemeenten in Nederland op een rij gezet. De gemeente Groningen staat niet op deze site. RTV Noord heeft bij de gemeente om de geografische gegevens van de stembureaus gevraagd. De gemeente heeft deze niet verstrekt, op een link naar de eigen website na. Daarom zitten de stembureaus in Stad niet in bovenstaande kaart. De stembureaus in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer zijn handmatig ingevoerd. De afstanden tussen plekken zonder en met een stembureau in de buurt zijn berekend via Google Maps.