Tegenstanders halen bakzeil met bezwaar tegen sluiting De Hardenberg

Zwembad De Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad De Hardenberg in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
Het besluit om sportcomplex De Hardenberg te sluiten, blijft staan. Negen dorpsverenigingen in de gemeente Oldambt hebben een bezwaarschrift ingediend tegen dat besluit, maar dat wordt door een speciale adviescommissie als niet-ontvankelijk beoordeeld.
In het kort komt het er op neer dat het volgens die commissie niet mogelijk is om überhaupt een bezwaarschrift in te dienen tegen dit specifieke besluit.

Vrees voor leefbaarheid

De verenigingen hebben op papier gezet waarom zij het onacceptabel vinden dat De Hardenberg haar deuren sluit. De gemeente wil op die manier 500.000 euro per jaar besparen, maar er wordt gevreesd voor onder andere de leefbaarheid en gezondheid in Finsterwolde en omliggende dorpen.
Op 1 juli dit jaar sluit het zwembad, precies een jaar later gaat de sporthal dicht. Mocht het gebouw voor die tijd verkocht worden, dan is de nieuwe eigenaar ook verplicht om de sportfunctie in de sporthal te behouden en blijft de sporthal dus wel bestaan.
In het elf pagina’s tellende bezwaarschrift zetten de verenigingen op een rij wat er volgens hen gebeurd is en moet gebeuren. Zij halen onder andere een raadsvoorstel uit 2018 aan waarin de gemeenteraad gevraagd wordt om 300.000 euro in De Hardenberg te investeren. Onder andere dat gegeven maakt het voor de inwoners onbegrijpelijk dat het zwembad een paar jaar na de renovatie gaat sluiten.
Bloemen en brandende kaarsjes uit protest tegen de sluiting van De Hardenberg
Bloemen en brandende kaarsjes uit protest tegen de sluiting van De Hardenberg © Marco Grimmon/RTV Noord
Zwemliefhebbers moeten vanaf 1 juli dit jaar naar het verouderde en in onderhoud duurdere zwembad de Watertoren in Winschoten. Het is de vraag of in dat zwembad überhaupt genoeg plek is. Eerder verscheen al een rapport waarin het zwembadpersoneel die en meerdere zorgen uit.
Tegenstanders vinden het besluit in geen verhouding staan tot de 500.000 euro die het de gemeente jaarlijks oplevert. Maar hoe groot de zorgen ook zijn, het bezwaarschrift gaat niet voor een verandering van het raadsbesluit zorgen.

Geen bezwaar mogelijk

Het niet behandelen van het bezwaarschrift steekt erg technisch en juridisch in elkaar, maar in gewone mensentaal komt het erop neer dat het niet mogelijk is om in bezwaar te gaan tegen dit besluit. Het sportcomplex is van de gemeente. Zij mag wettelijk gezien zelf bepalen wat zij met haar eigendommen doet. De beoordeling van de adviescommissie is via deze link te lezen.
Het is overduidelijk dat het besluit gevolgen heeft voor de leefbaarheid, maar dat is wettelijk gezien geen onderdeel van het besluit.
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad daarom voor om mee te gaan in het advies van de adviescommissie. Dinsdag buigt de politiek zich hierover, maar aangezien het door specialisten is bekeken en beoordeeld is de kans bijzonder klein dat de gemeenteraad het bezwaarschrift alsnog inhoudelijk gaat behandelen.