Instituut Mijnbouwschade vreest duizenden claims voor hogere vergoeding immateriële schade

Een pand met bevingsschade
Een pand met bevingsschade © FPS/Jos Schuurman
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) vreest duizenden claims van Groningse huishoudens die een hogere immateriële vergoeding voor aardgasellende willen, als de rechter een echtpaar uit Middelstum in het gelijk stelt.
Jos en Josien Groeneveld uit Middelstum kregen bij het IMG geen poot aan de grond toen ze een hogere vergoeding vroegen. In de rechtbank legden ze donderdag uit waarom ze meer smartengeld willen.

'Stress, angst en slapeloze nachten'

Het gezin zit sinds de schok van Huizinge in 2012 in de bevingsellende. Ze moesten met hun vier kinderen twee keer verhuizen en zaten zestien maanden in een tijdelijke woning voordat ze in hun nieuwe woning konden.
Deze woning is inmiddels opgeleverd, maar ze kijken voorlopig uit op een bouwput, omdat de omliggende panden ook gesloopt en opnieuw gebouwd worden. 'Het is een dikke ellende en herrie', zegt Josien Groeneveld. 'Er kwam ruzie en jaloezie in de buurt. De kinderen moesten van de ene naar de andere school. Wij hadden stress, angst, slapeloze nachten. De kinderen leden onder de spanning.'
Bekijk de video met Josien Groeneveld, buiten de rechtbank:
'Onze uitkering staat in geen verhouding tot wat ons overkomen is'

Verschillende bedragen

Een eerste schademelding van de Groenevelds leidde tot de bouw van een nieuwe woning, die in 2020 werd opgeleverd. Omdat ze na de eerste melding niet opnieuw schade hebben geclaimd, komen ze nu niet in aanmerking voor de maximale smartengelduitkering van 5000 euro. Buren die drie keer een afzonderlijke scheur meldden, kregen wel het maximale bedrag.
Het IMG kende 3000 euro smartengeld toe aan Jos en Josien. Hun kinderen ontvangen niks. Een klap in het gezicht van de familie Groeneveld. 'Ze hebben ons afgescheept. Het IMG zegt dat het mensen helpt, maar dat is niet wat het doet. Het is zo'n instituut dat is opgericht om de zaken nog ingewikkelder te maken.'

Immateriële schade

De periode waarin Groningse families in de 'stress, angst en slapeloze nachten' zaten, speelt geen rol in de toekenning van de schadevergoeding. 'Terwijl dat de belangrijkste oorzaak is van onze immateriële schade', aldus Josien.

Enorme gevolgen

Het IMG heeft 61.000 aanvragen voor immateriële schade ontvangen. De landsadvocaat doet nog een klemmend beroep op de rechtbank om niet het hele beoordelingssysteem voor smartengeld overhoop te gooien met een uitspraak. Dit zou enorme gevolgen hebben voor de al uitgekeerde en nog uit te keren uitkeringen.
De rechtbank doet over zes weken uitspraak.