'Revolutionaire' gasfabriek in Delfzijl: ‘De signalen zijn goed, maar de lichten staan nog niet op groen’

Minister Jetten met SCW-oprichter Gerard Essing bij de opening van de fabriek in Alkmaar
Minister Jetten met SCW-oprichter Gerard Essing bij de opening van de fabriek in Alkmaar © Minke Pielaet/SCW
Het bedrijf SCW is erin geslaagd op industriële schaal groen gas te maken uit afval. De demonstratiefabriek in Alkmaar waar SCW dat heeft gedaan is de voorloper van een veel grotere die de onderneming in Delfzijl wil bouwen op het industrieterrein Oosterhorn.
Het was lange tijd stil rond de plannen voor de ‘revolutionaire’ fabriek van SCW Systems. CEO Gerard Essing onthulde in 2019 al zijn plannen voor de bouw ervan. De verwachting destijds was dat SCW 150 tot 200 miljoen euro zou investeren in Delfzijl, waar de fabriek in 2023 groen gas zou produceren. In Rotterdam zou SCW een nog iets grotere installatie bouwen. 

Vooruitgang geboekt

Bouw van de fabriek in 2023 in Delfzijl is niet gehaald, maar vooruitgang is wel geboekt, zegt een woordvoerder van het bedrijf. ‘De signalen zijn positief, maar de lichten staan nog niet op groen.’ Het ontwikkelen en opschalen van de speciale techniek van superkritisch watervergassen kost SCW meer tijd. Iets dat ook geldt voor het regelen van geld en de vergunningen.
De realisatie van de fabriek in Delfzijl kwam kortgeleden zijdelings aan bod tijdens een bezoek van minister Rob Jetten van Klimaat en Energie aan de proeffabriek van SWC in Alkmaar. Jetten was erbij toen symbolisch de eerste kubieke meters SCW-groengasmoleculen het leidingnet van Gasunie in vloeiden. Een ‘heuglijk moment’, vond de minister.
De SCW-fabriek in Alkmaar
De SCW-fabriek in Alkmaar © Minke Pielaet/SCW
Jetten zei dat het kabinet de komende tijd de groengasproductie wil stimuleren. Onder meer via een bijmengverplichting. Die zal de marktomstandigheden voor bedrijven als SCW verbeteren.

Graag naar Delfzijl

SCW vindt de productie in Alkmaar ‘een doorbraak’. De proeffabriek biedt zicht op grootschalige productie van groen gas. Genoeg volgens SCW om 850.000 tot anderhalf miljoen huishoudens ermee te voorzien. Dat gas zal op een aantal locaties in Nederland geproduceerd worden, allereerst in Delfzijl.
Voor SCW is de locatie Delfzijl 'een belangrijk onderdeel van de opschaling en uitrol van de technologie’, zegt de woordvoerder van de onderneming.

Delfzijl ligt gunstig

Delfzijl heeft voor SCW een gunstige ligging, omdat de reststromen die in de fabriek worden vergast over water kunnen worden aangevoerd en omdat aansluiting op het hogedruk-gasnet van Gasunie er relatief eenvoudig geregeld kan worden.
De nabijheid van het chemiecluster is eveneens een voordeel omdat SCW er de waterstof kwijt kan die de fabriek ook kan maken.
Wat is superkritisch watervergassen?

Groen gas is op allerlei manieren te maken, bijvoorbeeld door vergisting van rioolslib, mest, gft, of resten van agrarische producten. Met superkritisch watervergassen werkt SCW aan een totaal andere manier van biogas-productie. SCW vermengt afval met water en zet dat onder hoge druk van 240 bar en een temperatuur van 600 graden Celsius om in methaan, waterstof en kooldioxide (CO2). In de installaties van SCW gaat van alles; rioolslib, keukenafval en zelfs (vervuilde) plastics. 

De techniek van superkritisch vergassen bestaat al een jaar of vijftig, maar wordt niet op grotere schaal gebruikt. SCW is de eerste onderneming die er industrieel en commercieel mee aan de slag gaat.

Oprichter Essing claimt dat superkritisch vergassen vijf tot twintig keer meer energie oplevert dan erin wordt gestopt, afhankelijk van de energiewaarde van het materiaal dat in de vergassers gaat. Plastics leveren veel gas op, rioolslib minder.

SCW heeft het procédé ontwikkeld, de fabriek in Alkmaar is samen met Gasunie gerealiseerd. Het project sluit volgens Gasunie prima aan bij de groene ambities van het gasbedrijf met duurzaam gewonnen gas en waterstof. Ook pensioenfonds PGGM en InvestNL doen financieel mee.