'Wie verstand heeft van geld is vaak rijker'

Klaar Zegers
Klaar Zegers © RTV Noord
Veel kleine ondernemers en zzp'ers zijn nauwelijks geïnteresseerd in geldzaken. Maar een ondernemer die zich niet verdiept in zijn financiën loopt geld mis, zegt ondernemerscoach Klaar Zegers.
Het is verbazingwekkend hoe vaak ik ondernemers hoor zeggen dat ze ‘niks hebben’ met de administratie en de financiële kant van het ondernemen. De boekhouder of accountant zorgt immers wel voor de jaarrekening en de aangifte. Heel misschien wordt de aangifte omzetbelasting elk kwartaal nog zelf gedaan.
Maar als je wilt groeien in je ondernemerschap en meer winst wilt halen uit je bedrijf, is financieel inzicht ontzettend belangrijk. Natuurlijk zit jij aan het stuur van je bedrijf, maar geld is de brandstof in de motor ervan. Zonder dat kom je niet vooruit.
Uit onderzoek van de KvK blijkt dat ongeveer de helft van de zzp’ers niemand betrekt bij de geldzaken en ook een derde van de mkb’ers doet alles zelf. Vooral bij beslissingen voor de langere termijn ontbreekt inzicht. Dat is een probleem want (bij)sturen kan alleen maar wanneer je inzicht in je cijfers hebt.

Geen buffers

We hebben ook vanuit onze eigen adviespraktijk de balans opgemaakt. Het bleek dat ook hier in de noordelijke regio zeker de helft van alle zelfstandigen zijn kop in het zand steekt. De blik gaat vaak niet verder dan het saldo op de betaalrekening en aan opbouw van buffers wordt niet gedaan.
Het resultaat: zeker een op de vijf krijgt te maken met een onverwacht tekort op de betaalrekening of komt ‘ineens’ tot de ontdekking te weinig klanten te hebben. Alleen voor Groningen betekent dit al dat dit speelt bij ongeveer 6.500 ondernemers.
Kort gezegd: zonder financiële basiskennis komt je bedrijf onvoldoende tot bloei. Met inzicht in de volgende begrippen heb je die basis te pakken.

Inzicht in kosten

Om te bepalen wat je minimaal moet omzetten, is het belangrijk je maandelijkse kosten in kaart te brengen. Dit betreft niet alleen privéuitgaven zoals huur of hypotheeklasten, verzekeringen en voedsel, maar ook de zakelijke kosten die gerelateerd zijn aan je werk. Ook bepaal je wat je maandelijks netto wilt verdienen en wat je moet reserveren voor eventuele vakantiedagen, ziekte én voor je pensioen. En vergeet de belastingen niet. De totaalsom zul je met jouw verkoop moeten verdienen.

Weet hoe de geldstromen lopen

Hoe lopen de geldstromen in je bedrijf? Wat zijn de maandelijkse uitgaven en wat komt er wanneer binnen? Kun je met jouw prijzen en tarieven voldoende inkomen uit je bedrijf halen? Als je inzicht hebt in die geldstromen kun je een liquiditeitsprognose maken.
Daarmee heb je inzicht in de verwachte inkomsten en uitgaven. Blijkt hieruit dat je bedrijf later in het jaar in het rood komt te staan, dan weet je dat je nu al aan de bak moet.
Worden de rekeningen op tijd betaald?
Maak altijd goede betaalafspraken en neem direct contact op met je klant als je merkt dat rekeningen te laat worden betaald. Stuur een herinnering mocht dit geen soelaas bieden. Een actieve opstelling kan voorkomen dat je te veel debiteuren (mensen die rekeningen niet betalen) krijgt.
Zorg ervoor dat je weet waar jouw geld naartoe gaat en betaal op tijd. Zo voorkom je ook crediteuren (mensen wie je geld verschuldigd bent) en houd je altijd overzicht.

Meer winst

Als je weet wat de inkoopkosten zijn en met welke diensten en producten je de meeste marge maakt, kun je gaan sturen met je bedrijf. Je moet dus goed weten waaruit je prijs bestaat en welke kosten ermee gedekt zijn.
De diensten of producten die een hoge marge hebben kun je gaan uitbreiden naar nieuwe klantgroepen bijvoorbeeld. Of je kunt binnen een bestaande klantgroep je dienstverlening uitbreiden.
Dus wanneer je weet wat de cijfers betekenen in je bedrijf, kun je gaan sturen op meer winst. Elke ondernemer zou dus ‘iets’ moeten hebben met de financiële kant van het bedrijf. Want het is de toegangsdeur naar beter en succesvoller ondernemen.
Klaar Zegers is eigenaar van ikonderneemhet.nl. Ze ondersteunt zelfstandigen en kleine ondernemers bij de groei van hun bedrijf.