COA: asielzoekers in Ter Apel krijgen screening op tuberculose nu weer wel

Rode Kruis-medewerkers in Ter Apel afgelopen zomer
Rode Kruis-medewerkers in Ter Apel afgelopen zomer © Jan Been/RTV Noord
Asielzoekers krijgen de screening op tuberculose en de medische intake nu weer wel als ze aankomen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zegt de instantie. 'Maar het klopt dat dit in de zomer bij een deel van de mensen niet is gebeurd', erkent een woordvoerster.
Ook een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) erkent dat de opvang 'niet op alle punten voldoet aan de eisen waar we aan zouden willen voldoen'.

'Roeien met de riemen'

'Deze situatie is terug te voeren op afgelopen zomer', zegt de woordvoerster van het COA. 'Het asielzoekerscentrum in Ter Apel liep over en mensen moesten buiten slapen. Gemeenten hebben crisisnoodopvanglocaties gerealiseerd om de mensen een dak te bieden.' Het is daar echter wel 'roeien met de riemen de we hebben', zegt ze.

'We liepen vast'

De crisisnoodopvanglocaties zijn ongeschikt voor verblijf langer dan een week. Maar inmiddels wonen veel asielzoekers er nu al langer dan een half jaar, aldus de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het is de bedoeling dat asielzoekers doorstromen naar reguliere opvang van het COA, maar die zitten vol.
'Het is echt een politieke keus geweest om de opvang van het COA af te bouwen in de afgelopen jaren. Toen de instroom weer omhoog ging na de coronapandemie liepen we vast', zegt de woordvoerster.

Naar 70.000 plekken

Het COA is sindsdien het aantal locaties aan het uitbreiden. 'Ook dit jaar is de instroom weer hoog. We willen naar de 70.000 plekken toe.' Momenteel vangt het COA volgens de woordvoerster 52.000 mensen op. 'We doen onze stinkende best om de problemen op te lossen, maar het piept en het kraakt', zegt ze. 'We willen uiteindelijk zoveel mogelijk stabiele, duurzame opvangplekken.'

Capaciteit ook gevolgen voor zorg

Het ministerie van Justitie en Veiligheid noemt het 'goed' dat de inspectie onderzoek heeft gedaan. 'De opvangcapaciteit voor asielzoekers staat onder grote druk', aldus een woordvoerder. 'Dat heeft ook gevolgen voor de medische zorg voor asielzoekers.'
'Het allerbelangrijkste is dat asielzoekers dankzij de crisisnoodopvang onderdak hebben.' Verder zegt het ministerie de aanbevelingen van de inspectie nog te bestuderen.