Bewoners Ommelanderstraat in Ten Boer krijgen nieuwe woning: 'Einde van een tijdperk van strijd'

Het zijn identieke huizen. Maar een deel van de Ommelanderstraat in Ten Boer kreeg vanwege aardbevingsschade wel een nieuw huis en het andere deel niet. Na jarenlang onduidelijkheid kunnen de bewoners nu dan toch een nieuwe woning krijgen. Daarover hebben de gemeente Groningen en Nationaal Coördinator Groningen (NCG) overeenstemming bereikt.
De 25 à 30 bewoners van de in totaal zestien woningen kwamen donderdagavond samen in de oude school aan de A.H. Homanstraat in Ten Boer. Een luid applaus barstte los toen ze het heugelijke nieuws te horen kregen.
'Gerechtigheid'
Bewoner Niels van der Wijk is 'opgelucht en blij'. 'Eindelijk gerechtigheid. We strijden al vanaf 2021. Dit is het einde van een tijdperk van strijd. Nu kunnen we eindelijk constructief bezig gaan. We kunnen nu een ander traject ingaan.'
'Twee weken geleden hebben we nog gehoord dat het nog weleens een jaar zou kunnen duren voordat we recht hebben op een nieuwe woning. Maar de laatste gesprekken met de gemeente, provincie en NCG waren goed. Het zou best eens kunnen zijn dat de parlementaire enquête daarin een rol heeft gespeeld. Ik denk dat ik namens alle bewoners kan zeggen dat we superblij zijn', aldus Van der Wijk.
'Ik wil de SP ook nog even noemen, want Jimmy Dijk heeft ons geholpen bij onze strijd.'

Oneven huisnummers
Het was lang wachten voor de bewoners. Hun woningen zijn in dezelfde tijd met dezelfde materialen gebouwd, maar maken onderdeel uit van de vier woonblokken die later werden geïnspecteerd en beoordeeld dan de rest van de wijk. En die planning had grote gevolgen. De huizen met oneven nummers zouden volgens het versterkingsadvies bouwkundig versterkt moeten worden, terwijl de woningen met even nummers eerder onveilig werden verklaard en inmiddels zijn gesloopt.
Wethouder Inge Jongman (Versterking en Herstel) was namens de gemeente aanwezig op de bijeenkomst donderdagavond: ‘Dit zijn onuitlegbare verschillen die opgelost moeten worden. Het leidt tot sociale onrust en spanningen. Nieuwbouw is daarom de meest toekomstbestendige en maatschappelijk verantwoorde oplossing.’
Bekijk hier enkele opgeluchte reacties van Ten Boersters:
Bewoners Ommelanderstraat in Ten Boer krijgen nieuwe woning: 'Einde van een tijdperk van strijd'
Moeilijk uitlegbaar
Het is een schoolvoorbeeld van wat de instanties een ‘moeilijk uitlegbaar verschil’ noemen. Maar ondanks dat het moeilijk uit te leggen was, betekende dit niet dat de instanties de bewoners aanvankelijk iets tegemoet kwamen. De Ten Boersters moesten het in tegenstelling tot de rest van de wijk doen zonder een nieuw huis en met een eenmalige vergoeding van 30.000 euro.

Volgens critici had de gemeente betere afspraken moeten maken bij de totstandkoming van het zogenaamde bestuursakkoord, het akkoord van 1,5 miljard euro tussen het Rijk en regio over de versterkingsoperatie en de toekomst van Groningen. Zo had de gemeente kunnen regelen dat mensen die gebruik willen maken van sloop en nieuwbouw, dat ook daadwerkelijk konden.
Strijd tegen gemeente en NCG
In 2021 nam een groep inwoners van de Ommelanderstraat een advocaat in de arm in hun strijd tegen de NCG en de gemeente Groningen. Ook lieten ze hun huizen beoordelen door een externe partij. Hoewel de gemeente aanvankelijk aangaf dat gedupeerden niet ontkomen aan verschillen en dat die dus ook bij identieke woningen voor kunnen komen, komt ze daar nu dus op terug.

Wat op deze avond overheerst is het gevoel dat de bewoners vooruit kunnen kijken. Bewoner Niels van der Wijk: 'Het is dat we morgen moeten werken, anders hadden we nu vast iets gedronken. Maar dat feestje komt later nog wel, reken daar maar op.'