Aardse Orchideeën sluit de deuren en organiseert daarom banenmarkt voor personeel

Banenmarkt in de kas in Zuidhorn
Banenmarkt in de kas in Zuidhorn © Elwin Baas/RTV Noord
Kwekerij Aardse Orchideeën in Zuidbroek stopt per 1 april omdat de stijgende energiekosten niet meer op zijn te brengen. Om het personeel aan ander werk te helpen organiseerde het bedrijf donderdag een banenmarkt.
Liesbeth Aardse, verantwoordelijk voor personeelszaken, bevestigt dat de werkgever niet verplicht is hun medewerkers op die manier te helpen. 'Maar onze mensen zijn altijd heel goed voor ons geweest, dit is wel het minste wat je terug kunt doen.’
Liesbeth Aardse voor rekken met orchideeën
Liesbeth Aardse voor rekken met orchideeën © Elwin Baas/RTV Noord

Oproep op LinkedIn

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat het bedrijf ging sluiten, was het voor de leiding al duidelijk dat ze hun personeel mee wilden helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan.
‘Daarvoor hebben we een oproep gedaan op LinkedIn en we zijn overspoeld met vacatures. Van daaruit is het idee voor een banenmarkt ontstaan, zodat mensen rechtstreeks met een uitzendbureau en potentiële werkgevers in gesprek kunnen gaan. Ik gun het iedereen om straks weer een leuke baan te hebben', aldus Aardse.
RTV Noord was donderdag aanwezig op de banenmarkt:
Aardse Orchideeën sluit de deuren en organiseert daarom banenmarkt voor personeel
Er staan nu nog zo’n 300.000 planten in de kas. Per 1 april sluit de kwekerij definitief de deur. Ze verwachten dat ze nog zo’n drie weken nodig te hebben om de laatste planten de deur uit te krijgen.

Even slikken

‘De eerste twee locaties zijn al leeg, dit is de laatste locatie waar nog planten staan. Het doet gewoon pijn als je de lege vakken en ruimtes ziet. We zijn ook al een aantal weken afscheid aan het nemen van personeel en iedere keer is het toch weer even slikken. Het doet gewoon zeer. Met sommige mensen werk je al heel lang mee samen. Maar het is wat het is', betreurt Aardse.

Tweede gesprek

Peter Polling uit Hoogezand is 12,5 jaar werknemer geweest bij Aardse Orchideeën. Hij vindt de banenmarkt heel positief. ‘We mogen blij zijn dat de werkgever zich zo inzet om hun personeel een andere baan te bezorgen. Je realiseert je niet altijd dat het over een paar weken gebeurd is.’
Peter Polling in gesprek tijdens banenmarkt in kas
Peter Polling in gesprek tijdens banenmarkt in kas © Elwin Baas/RTV Noord
De banenmarkt heeft Polling al iets opgeleverd: volgende week is al een tweede gesprek over een baan bij gemeente Aa en Hunze. ‘Dat is toch wel dankzij de banenmarkt', vertelt hij opgetogen.