Deze dag: Stunt aan de Langeleegte

Vreugde bij Veendam-spelers
Vreugde bij Veendam-spelers © Nieuwsblad van het Noorden
De derby leek die zondagmiddag te eindigen in een doelpuntloos gelijkspel. Totdat de 19-jarige Alex de Raad een uitblinkende doelman Azing Griever vlak voor tijd met een prachtig lobje het nakijken gaf. Zo won Veendam op de valreep van FC Groningen. 'Een stunt, waarmee club en supporters voorlopig weer vooruit konden', schreef Roelof Hoekman in het Nieuwsblad van het Noorden. Elfduizend Groningers waren erbij op deze dag, 11 maart 1979.
Alex de Raad heeft jarenlang gewerkt voor RTV Noord op de afdeling reclame. Daar ken ik hem ook van. Wist dat-ie bij Veendam had gespeeld, maar we hadden het er nooit over . Vooral omdat Alex zich niet liet voorstaan op dat bijzondere verleden. Op de foto in de krant is te zien hoe hij trainer Oldejans lachend in de armen valt.
Alex kan zich de ontlading na het doelpunt nog goed herinneren: 'de Langeleegte ontplofte', weet hij nog goed. Na afloop werd hij door Henk Kok ondervraagd op Radio Noord. Alex leek dat jaar te gaan doorbreken, maar een zware enkelblessure verhinderde dat. Zijn carrière raakte in het slop. Dat seizoen maakte Alex vijf doelpunten. Hij kan ze zich allemaal nog goed voor de geest halen.
Zijn zaakwaarnemer legde contacten met clubs ver weg, die zich wel wilden versterken met een Groningse speler. Het ging over China, waar toen al goed geld te verdienen was. Australië was ook in de markt. Het werd uiteindelijk een klein piepklein contractje bij FC Groningen, waar hij nooit doorbrak.
Als verkoper van reclame bij Noord was zijn verleden bij Veendam altijd een mooie binnenkomer. Vertellen over hoe het was om te voetballen met Johan Derksen, maar ook met Ronald Koeman, Herman Dijkstra en Leen Swanenburg. Of over doelpunten die de aalvlugge linksbuiten meepikte, zoals op deze dag. Een kostbare treffer, zo bleek achteraf, met name voor FC Groningen.
Veendam eindigde dat seizoen in de middenmoot, maar FC Groningen kwam welgeteld één puntje tekort op kampioen Excelsior. De nacompetitie met Willem II, Fortuna Sittard en Telstar leverde geen promotie op. Op deze dag was de meest opvallende actie van Alex de Raad tot aan die slotfase, een aanslag op de benen van Walter Waalderbos. Het leverde hem een terechte gele kaart op van scheidsrechter Keizer.
Het verschil tussen de elftallen zat ‘m in het uithoudingsvermogen, volgens de Veendammer oefenmeester Joop Oldejans. 'We hebben het bewust op een conditieslag laten aankomen. Ik wist dat wij op dat punt de sterkere waren.' Daarnaast kreeg Groningen-trainer Verlangen het verwijt, dat hij Jack van Loon – directe tegenstander van De Raad - had moeten wisselen vanwege een blessure.
Van Loon verloor daardoor het sprintduel van De Raad die, oog in oog met Azing Griever koos voor een 'koelbloedige lob'. De Raad heeft een prima geheugen voor de hoogtepunten uit zijn korte, maar rijke voetballoopbaan. 'Wie kan er nou zeggen dat-ie gevoetbald heeft met Ronald Koeman, Henk Nienhuis, Leen Swanenburg en Herman Dijkstra?' Alex de Raad is de man die op deze dag, 11 maart 1979, Veendam een voetbalfeestje liet vieren.