Roerproblemen oorzaak van kapseizen viskotter

ZOUTKAMP - De viskotter Nieuwpoort 28, van rederij De Rousant in Zoutkamp, die in maart voor de kust van Duinkerken verging en waarbij drie Zeeuwse vissers omkwamen, had problemen met het roer. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische autoriteiten.
Het schip had een bemanning van Zeeuwse garnalenvissers van wie de lichamen nooit zijn gevonden. Volgens het
hebben roerproblemen ervoor gezorgd dat het schip rondjes begon te draaien waardoor de netten in elkaar verstrikt raakten. Toen de bemanning dat merkte, probeerden ze de netten uit elkaar te halen en binnen te halen. Daarbij kapseisde de kotter.
De vissers waren volgens het rapport waarschijnlijk druk aan het werk terwijl er windkracht 6 stond. Ze riepen geen hulp in. Ook droegen de vissers geen reddingsvesten.
Het is de tweede keer in korte tijd dat De Rousant betrokken is bij een ernstig ongeval op zee. Vorig jaar december verging een schelpenzuiger van De Rousant op de Noordzee. Daarbij kwamen drie mannen uit Leens en Groningen om het leven. De eigenaar van rederij De Rousant, Matthijs van der Ploeg, wil nog niet reageren op het onderzoek van de Belgische autoriteiten.