Jachthaven en omwonenden vangen bot: 't Pannekoekschip mag naar Oosterhaven

Het huidige pannekoekschip in het Schuitendiep
Het huidige pannekoekschip in het Schuitendiep © Robert Pastoor/RTV Noord
De gemeente Groningen mag 't Pannekoekschip een plek aanbieden in de Oosterhaven. Dat heeft de kortgedingrechter bepaald.
Het restaurantschip ligt nu nog naast de nieuwe Kattenbrug in het Schuitendiep. Dit schip is opgekocht door de gemeente en wordt gesloopt. Een nieuw pannekoekschip ligt al geruime tijd vlak buiten de binnenstad te wachten op een permanente plek in de Oosterhaven.
De exploitanten van het schip zijn erg ongelukkig met de nieuwe Kattenbrug. De gemeente Groningen wil wel af van het schip op die plek, zodat de kade aantrekkelijker gemaakt kan worden. De gemeenteraad stemde afgelopen december in met een permanente plek voor een drijvend pannenkoekenrestaurant in de Oosterhaven.

Tegenvaller

De uitspraak is een tegenvaller voor havenmeester Christa Beuker. Zij verhuurt het beoogde stuk kade aan recreanten en charterschepen. Twee weken geleden eiste havenmeester Beuker (gesteund door een groot aantal omwonenden) dat de afspraak tussen de exploitanten van het schip en de gemeente van tafel gaat. Zij huurt de jachthaven en heeft daarnaast sinds 1994 een stuk kade in gebruik.

Dik pak papier

Ook voor omwonenden, die overlast verwachten en zich misleid voelen door de gemeente Groningen, zijn de druiven zuur. Zij vroegen bij de gemeente stukken op rond de deal met 't Pannekoekschip. Ze ontvingen een pak papier van dik 500 pagina's. Daarvan waren 250 zwartgelakt. Pas een paar dagen voor de zitting werd duidelijk wat een van de achterliggende redenen was voor de verplaatsing van het schip: de exploitanten van 't Pannekoekschip zouden geldverslindende procedures tegen de Kattenbrug stopzetten in ruil voor een plek in de Oosterhaven.

Geen reden

Volgens de kortgedingrechter is dit geen reden om een streep te zetten door de afspraak. Er ‘is naar het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter niet gebleken dat sprake is (geweest) van opgewekt vertrouwen of dat de gemeente niet voldoende transparant is geweest’.
Henriëtte Toussaint, bewoonster van de Oosterhaven, noemt de uitspraak van de rechter een ‘tegenvaller’. 'We gaan de uitspraak rustig bestuderen en bespreken met experts en dan bekijken we wat we zullen doen.'