Rutte: Reactie op enquêterapport gaswinning was niet goed, maar ik was vermoeid (update)

Mark Rutte en het gasrapport
Mark Rutte en het gasrapport © ANP/Bewerking RTV Noord
Premier Mark Rutte heeft toegegeven dat de toon van zijn reactie op het enquêterapport over de gaswinning in onze provincie niet goed was. Dat zei hij na afloop van de Ministerraad vrijdagmiddag.
'Ik heb dat zelf niet goed gedaan', zegt hij. Rutte was naar eigen zeggen vermoeid, mede door een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. 'Ik was die dag liever in bed gebleven', zegt de premier. 'Maar dat is geen excuus'. Hij weerspreekt dat er sprake is van 'metaalmoeheid', ofwel dat hij niet meer de energie heeft om premier te zijn.
Rutte: 'Ik was eerlijk gezegd vermoeid na een drukke week'

'Niet het verschil gemaakt'

Twee weken geleden kwam het vernietigende rapport naar buiten en op diezelfde dag zei Rutte alleen dat het hard binnenkwam bij hem. Verder wilde hij niet inhoudelijk reageren en gaf hij geen antwoord op vragen. Dit terwijl Rutte, meer dan twaalf jaar premier, zelf ook expliciet wordt genoemd in het rapport.
De commissie oordeelt dat hij niet genoeg voor de Groningers heeft gedaan. Hij heeft 'niet het verschil gemaakt' voor Groningen, terwijl dat wel mocht worden verwacht, aldus de enquêtecommissie. De premier zei in zijn eerste reactie dat het 'niet respectvol' zou zijn om al gelijk te reageren.

Kritiek

Hij kreeg veel kritiek op zijn eerste reactie en daar is hij het achteraf mee eens, erkent de premier. Hij bood al twee keer eerder excuses aan voor de omgang met Groningen.
Commissaris van de Koning René Paas wil niet alte veel kwijt over de excuses van Rutte. 'Maar als je het goed wil maken met Groningen, dan moeten zowel de premier als de rest van het kabinet goed realiseren dat ze flink in de bus moeten blazen', zegt hij op Radio Noord. 'Het hele kabinet moet aan de bak, óók de voorman', doelt hij op Rutte.
Dit bericht is aangevuld met een uitgebreidere reactie van premier Rutte en René Paas.