Vijlbrief: Kabinetsreactie op gaswinningsrapport komt niet uiterlijk eind april, maar in mei

Hans Vijlbrief
Hans Vijlbrief © ANP
Het kabinet komt niet uiterlijk eind april, maar na het Kamerdebat ergens in mei met een officiële reactie op het gaswinningsrapport. Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief. De komende tijd zal hij met Groningse bestuurders, organisaties en burgers praten over de manier waarop het kabinet moet reageren op het snoeiharde rapport van de parlementaire enquêtecommissie.
Met de gesprekken hoopt de bewindsman 'te kijken hoe ik zoveel mogelijk draagvlak kan vinden voor de goede maatregelen'. In dat traject zegt Vijlbrief de pers af en toe te woord te staan 'om te vertellen wat we aan het bedenken zijn'. Het zullen vooral ingrepen zijn op het gebied van schadeafhandeling en versterking van huizen in het bevingsgebied.
Na de presentatie van het gaswinningsrapport op 24 februari zei Vijlbrief dat het kabinet uiterlijk eind april uitgebreid ging reageren. Die datum is dus verschoven na het Kamerdebat dat ergens in mei wordt gehouden.
Tot die tijd spreken fractiespecialisten van de Tweede Kamer eerst met de enquêtecommissie zelf. Na het meireces, dat tot en met 8 mei duurt, gaat de Kamer pas in gesprek met het kabinet. 'Ik denk dat het niet netjes is om een inhoudelijke reactie op papier te leveren voordat het debat heeft plaatsgevonden', zegt Vijlbrief.

'Milder, makkelijker en menselijker'

Overigens heeft de Groningse politiek al gereageerd op het rapport. Zij eisen dat het kabinet uiterlijk in september met een plan van aanpak komt voor schadeafhandeling, versterking en perspectief voor de regio.
Rutte liet vrijdag tijdens de persconferentie weten dat het kabinet naar verwachting een groot deel van de aanbevelingen zal opvolgen. De enquêtecommissie concludeerde onder meer dat het kabinet een 'morele verplichting' heeft om het Groningerveld dit of uiterlijk volgend jaar te sluiten.
De schadeafhandeling moet bovendien 'milder, makkelijker en menselijker'. Ook de versterkingsoperatie moet verbeterd en versneld worden. Dit en meer is onderdeel van de 'ereschuld' die het kabinet en de oliemaatschappijen hebben aan de Groningers.