Warming-up: AZ - FC Groningen

Karlsson en Pelupessy duelleren om de bal in een vorige editie
Karlsson en Pelupessy duelleren om de bal in een vorige editie © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen AZ.
FC Groningen-directeur Wouter Gudde kreeg vrijdagmiddag een telefoontje vanuit Zeist. Vanuit de scheidsrechterscommissie kreeg hij te horen dat de voetbalbond de tweede gele kaart van Isak Määttä onterecht gegeven vond door scheidsrechter Joey Kooij. De linksbuiten kreeg vorige week in de Kuip zijn tweede gele kaart voor onsportief gedrag, nadat hij de bal tegen Feyenoord speler Alireza Jahanbakhsh aanschoot terwijl de bal nog in het spel was.
Het was voor FC Groningen een doekje voor het bloeden, maar niet meer dan dat. Määtta is vanavond gewoon geschorst, waardoor trainer Dennis van der Ree moet gaan schuiven met zijn spelers.

De vorm: FC Groningen

FC Groningen staat nog altijd voorlaatste in de Eredivisie en de tijd begint zo langzamerhand te dringen. Met nog tien wedstrijden te spelen denken ze bij de Trots van het Noorden nog zestien punten nodig te hebben voor rechtstreekse handhaving. Dat betekent vijf overwinningen en één gelijkspel in het restant van de competitie.
Die opgave is lastig, helemaal als je weet dat FC Groningen dit seizoen pas vier keer wist te winnen. Toch is er de laatste weken een stijgende lijn zichtbaar. Alleen moet die stijgende lijn heel rap overwinningen gaan opleveren.
Trainer Dennis van der Ree blikt vooruit op het duel tegen AZ

De vorm: AZ

De Alkmaarders staan op de derde plaats in de Eredivisie en spelen tot dusver een prima seizoen. Afgelopen dinsdag won AZ in Rome met 2-1 van Lazio in de achtste finale van de Conference League.
'We hebben een bijzondere prestatie geleverd met elkaar', zegt AZ trainer Pascal Jansen op de website van de Alkmaarders. 'We hebben er even kort van genoten, maar vervolgens ging de knop snel om en hebben we ons gericht op FC Groningen.' AZ kan voor het eerst sinds 2018/2019 twee keer in het seizoen winnen van FC Groningen. Op 1 oktober won de ploeg van Jansen met 1-4 in de Euroborg. Yukinari Sugawara is geschorst en Sam Beukema keert terug op de bank.

Waar moeten we op letten?

Laros Duarte keert vanavond terug in het elftal van FC Groningen. De 26-jarige middenvelder stond op 13 november, tijdens de laatste wedstrijd van Frank Wormuth, voor het laatst aan de aftrap in de Eredivisie. Duarte had te maken met een vervelende blessure die hem lang aan de kant hield. De Rotterdammers kreeg tegen Excelsior en Feyenoord weer wat speelminuten en mag nu, mede vanwege afwezigen, weer vanaf het begin zijn kunsten laten zien. Duarte maakte dit seizoen in de uitwedstrijd tegen NEC zijn enige doelpunt van het seizoen met een prachtige vrije trap.

Historie

FC Groningen ging 33 keer eerder op bezoek bij AZ voor een Eredivisiewedstrijd. Daarvan verloor de Trots van het Noorden zeventien keer, werd het elf keer gelijk en pakte FC Groningen vijf keer de overwinning. De laatste keer dat FC Groningen won was in 2020. Destijds werd het 1-2 dankzij twee doelpunten van Ahmed El Messaoudi.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. AZ - FC Groningen begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Kurt Elshot doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Oliver Antman, Mads Bech Sørensen, Daleho Irandust en Paulos Abraham zijn geblesseerd. Isak Määttä is geschorst.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling tegen AZ
Vermoedelijke opstelling tegen AZ © RTV Noord