Vroege tegengoal wordt FC Groningen fataal in Alkmaar

FC Groningen-keeper Verrips moet het antwoord schuldig blijven op de uithaal van Karlsson © Orange Pictures/Patrick Goosen
FC Groningen heeft zaterdagavond een nipte nederlaag geleden tegen AZ in Alkmaar. Een prachtig doelpunt in de vierde minuut van Jesper Karlsson was voldoende voor de thuisploeg: 1-0. Er zat meer in voor de Groningers, maar de bezoekers waren niet scherp genoeg in de afwerking.
Vooral in de eerste helft deed FC Groningen niet onder voor de thuisploeg. Zo schoot Elvis Manu namens de bezoekers op de paal en werd een vrije trap van Tomas Suslov ternauwernood gestopt door AZ-doelman Matthew Ryan.
Op dat moment stond het echter al 1-0, want al heel vroeg brak Karlsson het duel open. De Zweed begon in de beginfase aan een dribbel, dacht niet verder na en haalde verwoestend uit. De strak ingeschoten bal plofte achter Michael Verrips die kansloos was.

FC mist urgentie

AZ speelde daarna lange tijd niet voluit, Groningen miste de urgentie om er volledig van te profiteren. Na de beschreven kansen in de eerste helft kwamen de bezoekers er aanvallend in het tweede bedrijf nauwelijks meer aan te pas.
Verrips voorkwam twintig minuten voor tijd een verdubbeling van de Alkmaarse voorsprong. Sven Mijnans kwam in ideale positie, maar Verrips wist zijn schot met een knappe reflex te keren.

Wissels Van der Ree

Coach Dennis van der Ree probeerde met het inbrengen van Luciano Valente, Damil Dankerlui en Aimar Sher nog de ommekeer te bewerkstelligen. Ook Florian Krüger kreeg nog speeltijd. Hij verving de teleurstellende Manu, maar het mocht niet meer baten voor de groen-witten.

Dure nederlaag

FC Groningen leed hiermee een dure nederlaag, helemaal omdat eerder op de avond Emmen van Excelsior won (2-0). Het gat met de Emmenaren is opgelopen tot vier punten.
FC Groningen heeft nog maar negen duels om het tij te keren. Met zeventien punten nu uit 25 duels blijft de situatie voor de nummer voorlaatst uiterst penibel.