Groningse filmmaker Verkerk wint prijs voor Beste Noordelijke Film op IFA

Julian Verkerk (tweede van links|) te midden van de andere prijswinnaars
Julian Verkerk (tweede van links|) te midden van de andere prijswinnaars © IFA
De Groningse filmmaker Julian Verkerk heeft voor zijn film Jäger de prijs voor Beste Noordelijke Film gekregen op de 43ste editie van Internationaal Filmfestival Assen (IFA).
De prijs voor Beste Nederlandse Film in de competitie KersVers is gewonnen door Madeleine Holman met haar film Vacht.
De prijzen werden uitgereikt door artistiek leider van Roze Filmdagen Werner Borkes, documentaire- en multi-media regisseur Sanne Rovers en filmjournalist Omar Larabi.

Verrassende wendingen

De jury toonde zich lovend over de rolprent van Verkerk: ‘Met verrassende wendingen is het droogkomische Jäger een fraai gestileerde satire op de huidige maatschappij. Prijzenswaardig is het talent van de maker die meerdere disciplines samenbrengt in zijn sympathieke Gesamtkunstwerk.'
De film van de Drentse Groninger Okki Poortvliet, Vierkant Veldwerk, kreeg een special mention: ‘Okki Poortvliet spiegelt met Vierkant Veldwerk op knappe wijze - een kunstenaar die zich bezighoudt met de vormen van de natuur - haar onderwerp.’

KersVers en Noordsterren

KersVers richt zich op vrouwelijke regisseurs of zij die zich als vrouw identificeren. Noordsterren is het podium voor alle filmmakers (v/m/x) uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De inzendingen voor KersVers en Noordsterren varieerden van documentaire tot animatie, maar alle films korter dan 45 minuten.
De winnaars krijgen naast de toekenning van de titel ‘Beste Nederlandse Film’ en ‘Beste Noordelijke Film’, 1000 euro. Het bedrag kunnen zij besteden aan hun volgende filmproject.