Politie onderzoekt brandstichting bij woning Winschoten; huis was eerder doelwit van vernielingen (update)

De woning liep aanzienlijke schade op
De woning liep aanzienlijke schade op © Gijs Bouman/112 Groningen
De politie is een onderzoek gestart naar mogelijke brandstichting bij de voordeur van een woning aan het Noorderplein in Winschoten. De brand werd zaterdagnacht rond 01.00 uur gemeld.
Dat gebeurde door personen die op dat moment in de woning verbleven. 'Zij waren alert en waarschuwden de brandweer. Op die manier kon erger worden voorkomen', zegt een politiewoordvoerder zondagmiddag. Of het om de bewoners van het huis gaat, laat hij in het midden.
De brandweer had het vuur snel onder controle. Er raakte niemand gewond.
Buurtbewoners zijn flink geschrokken van de brand, waaronder buurvrouw Carmen dos Santos Lucas:
Buurtbewoners zijn geschrokken van brandstichting Winschoten

Brandstichting

De politie zegt uit te gaan van brandstichting. 'Uit het onderzoek komen signalen naar voren die daarop wijzen', stelt een woordvoerder.
Dezelfde woning was eerder dit jaar het doelwit van vernielingen. 'We doen onderzoek naar het verband tussen deze meldingen en de mogelijke brandstichting van afgelopen nacht.'

Sporen- en buurtonderzoek

De politie heeft zondag al met de betrokkenen en met buurtbewoners gesproken. Daarnaast is in en rond de woning tot ver in de middag sporenonderzoek gedaan.
De politie is bovendien op zoek naar getuigen en/of camerabeelden, bijvoorbeeld van een cameradeurbel of dashcam, waarop iets verdachts te zien is.
Er zijn nog geen verdachten aangehouden.
De politie doet onderzoek naar mogelijke brandstichting
De politie doet onderzoek naar mogelijke brandstichting © Gijs Bouman/112 Groningen

Forse schade

Hoewel niemand gewond raakte, is de woning wel flink beschadigd. De bewoners hebben de nacht dan ook elders moeten doorbrengen. Het is op dit moment onduidelijk wanneer zij weer terug naar huis kunnen.
De politiewoordvoerder kan niet zeggen of er op het moment van de brand ook kinderen in huis aanwezig waren. 'Daar doen we in dit stadium van het onderzoek geen uitspraken over.'

Veel impact

Wel wil de woordvoerder kwijt dat de bewoners 'enorm' geschrokken zijn. 'Gelukkig is erger voorkomen door alert handelen.'
Buurtbewoners hoefden niet te worden geëvacueerd.
Het bericht is zondag in de namiddag geactualiseerd met extra informatie van de politie.