Cokepiloot langer vast op verdenking van smokkel van tien kilo cocaïne

Vrouwe justitia
Vrouwe justitia © RTV Noord
Een 44-jarige Serviër blijft vastzitten op verdenking van de smokkel van tien kilo cocaïne. Hij werd in september 2022 aangehouden op het vliegveldje bij Stadskanaal.
De verdachte stelt dat hij de cocaïne van een onbekende heeft aangenomen. Dat zou hij hebben gedaan om iemand te helpen. 'Ik heb er nooit geld voor gekregen', zegt hij in de rechtbank. Zijn advocaat wil dat hij in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak wordt vrijgelaten. De rechtbank wijst het verzoek om de schorsing van het voorarrest af.

Tas met golfclubs

De man trok in september 2022 de aandacht van de politie, omdat hij een vaag vluchtplan zou hebben gehad. Havenmeester Fred Borger nam poolshoogte bij de Servische piloot die een tas met golfclubs aan boord had. De man beweerde dat hij langs verschillende plekken vloog om te gaan golfen. Hij zou net in Oostwold een plaatselijke golfclub hebben bezocht.
De havenmeester vond dat weinig geloofwaardig, omdat die golfclub geen locatie is die golfers opzoeken. Het was reden voor de havenmeester om contact op te nemen met de politie. De man zou in de tijd waarin de politie onderweg was naar het vliegveld korte tijd het vliegveld hebben verlaten. Bij terugkomst werd hij aangehouden.

Kleine luchthavens zijn gevoelig

In 2018 trok het Landelijk Informatie en Expertise Centrum aan de bel. Volgens het instituut zijn de kleine luchthavens in Nederland gevoelig voor smokkel van drugs en mensen. Zo vonden er in 2017 twee smokkelincidenten plaats op Teuge. Daarbij werd geprobeerd een groep Albanezen het land binnen te smokkelen en er werd 60 kilo heroïne onderschept. In 2016 probeerden twee Zweden 18 kilo drugs te smokkelen van het vliegveldje van Drachten naar Zweden.