OIM Orthopedie heeft geen last van problemen OIM Voetzorg

De OIM Orthopedie-locatie in Haren
De OIM Orthopedie-locatie in Haren © Eigen foto
Het faillissement en de recent bekendgemaakte doorstart van OIM Voetzorg heeft geen gevolgen voor OIM Orthopedie. De leverancier van prothesen, braces, spalken en compressietherapie met Groningse vestigingen in Haren, Veendam en Winschoten opereert sinds juni 2022 als zelfstandig onderdeel.
Een jaar geleden is OIM Voetzorg, dat zich richt op orthopedische schoenen en steunzolen, inclusief medewerkers overgenomen door de Feeture Group in het Limburgse Heythuysen. De Autoriteit Consument en Markt keurde de overname in juni vorig jaar goed.

Blijven leveren

Het orthopedische bedrijf met het hoofdkantoor in Assen heeft om die reden ook geen last van de gevolgen van het faillissement en doorstart. Directeur Jeroen Nijhuis reageert op de website. ‘We willen benadrukken dat OIM Orthopedie en compressiezorg gewoon de zorg aan de klanten blijven leveren zoals zij dat van ons gewend zijn. Alle locaties van OIM Orthopedie verspreid over het land zijn open, waarmee de zorg bereikbaar en beschikbaar is en blijft.’
Voor drie onderdelen OIM Voetzorg, Penders Voetzorg en Penders Schoenen vroeg eigenaar Feeture Group vorige week het faillissement aan. Vlak voor het weekend kwam dankzij de Scharenborg Groep in Hengelo een doorstart tot stand. Met ingang van 20 maart gaan Penders Voetzorg, Penders Schoenen en OIM Voetzorg in afgeslankte vorm verder.
Tachtig van de 250 medewerkers kunnen in eerste instantie mee. De intentie van curator Peter Brouns van Boels Zanders Advocaten is om dit aantal te vergroten. Wat de gevolgen zijn voor de medewerkers op de locaties in Haren, Veendam en Winschoten is nog niet bekend. Daarnaast zijn zzp’ers betrokken bij de voetzorg. Ook hun status is nog onduidelijk.

Stijgende kosten

Schaalvergroting om stijgende kosten en dalende tarieven het hoofd te bieden zijn een jaar geleden de belangrijkste reden geweest om OIM Voetzorg af te stoten en onder te brengen bij een grotere in voetzorg gespecialiseerde partij, waardoor de grootste aanbieder van orthopedische voetzorg in Nederland ontstond. Dat de toenemende kosten niet in relatie staan tot de vergoeding is de belangrijkste oorzaak van het faillissement.
Sinds de opening van de eerste werkplaats in Haren in 1981 is OIM Orthopedie uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders van orthopedische hulpmiddelenzorg van Nederland. Artsen uit Beatrixoord en toen nog het Academisch Ziekenhuis Groningen, nu UMCG, vonden het belangrijk dat een producent voor orthopedische hulpmiddelen in de buurt was.
OIM Orthopedie heeft ruim twintig vestigingen in Nederland en houdt op zo’n negentig locaties spreekuur.